2 Beste lezer, Voor u ligt het verkiezingsprogramma van DUS! DUS! is ontstaan in 2010 uit de samenwerking van de afdelingen van de lokale partijen van D66 en GroenLinks. Duurzaamheid en solidariteit zijn de overkoepelende kernwaarden van DUS!. Dit gedachtengoed vormt de basis voor de oplossingen die wij zoeken voor de maatschappelijke uitdagingen in Uithoorn en De Kwakel. In dit programma staan de uitdagingen waar de gemeente voor staat. Onze visie op mogelijke oplossingen staat in tien hoofdstukken beschreven. Daar zullen we ons de komende vier jaar hard voor maken en dit doen we graag samen met u! We beginnen echter met onze speerpunten op pagina 4 als rode draad van dit verkiezingsprogramma. In de onlineversie van dit verkiezingsprogramma kunt u via een eenvoudige navigatie door het programma scrollen (klikt daarvoor op de inhoudspagina op het desbetreffende onderdeel). Tevens kunt u ook de gesproken versie van zo'n onderdeel beluisteren door op het Play knopje te drukken dat onderaan de pagina verschijnt. Heeft u ideeën, wilt u reageren of bent u het niet met ons eens, dan horen we dat graag. Klik daarvoor op het mailicoon hiernaast. secretariaat@dus-uithoorn.nl Veel leesplezier en hopelijk tot snel!
3 Inhoudsopgave Speerpunten 4 1 Natuurlijk…..een groene leefomgeving 5 2 Een passend duurzaam huis in een groene buurt 7 3 Een circulaire economie in Uithoorn, dat doen wij samen! 9 4 Kansen voor iedereen 10 5 Zorgen voor elkaar en leefbaarheid 11 6 Werk voor iedereen en ondernemers aan zet 13 7 Minder vliegen 15 8 Sport & bewegen 17 9 Kunst en cultuur 19 10 Een betrouwbare, efficiënte en financieel gezonde gemeente 20 Bijlage: Kandidatenlijst 22
4 Speerpunten 1 Aandacht voor de woningnood; 2 Verbetering van de sociale samenhang in onze gemeente, waaronder diversiteit en inclusie; 3 Goede dienstverlening om zowel de geestelijke als lichamelijke gezondheid te versterken; 4 Verbetering van mogelijkheden tot buitenrecreatie en behoud van natuur binnen onze eigen gemeentegrenzen; 5 Maatregelen om gevolgen van klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden; 6 Aandacht voor de energietransitie met de daaronder vallende warmtetransitie.
5 1 Natuurlijk…..een groene leefomgeving Uithoorn en De Kwakel zijn groene dorpen en dat willen we zo houden. DUS! is daarom vóór het bevorderen-en het behoud van groen in Uithoorn. Een groene leefomgeving is immers belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van onze inwoners. Groen geeft rust, nodigt uit om naar buiten te gaan, om te bewegen, te wandelen en te fietsen. Bomen, struiken en planten zijn uitermate belangrijk. Ze nemen fijnstof op en CO2 en beschermen tegen hitte. Een groene omgeving zorgt voor een goede en natuurlijke afvoer van het regenwater. Groen in onze leefomgeving en biodiversiteit Aan het ‘vergroenen’ van onze leefomgeving en het bevorderen van de biodiversiteit kunnen we allemaal ons steentje bijdragen. Daarom wil DUS!: • Bewoners stimuleren om bewust te kiezen voor een groene en natuurvriendelijke tuin of balkon (bijvoorbeeld door een actie ‘Steenbreek’). Minder stenen en meer groen trekken immers meer insecten en vogels aan en bevordert de afwatering; • Datzelfde geldt voor het aanleggen van sedum op schuurdaken e.d. Een groen dak heeft tal van voordelen op economisch, ecologisch en maatschappelijk vlak; • Gerichte aanplant voor bijen en vlinders; • Nestplekken en broedgelegenheid voor vogels mogelijk maken; • Bosstroken, ecologische zones en natuurvriendelijke oevers beter onderhouden; • Geen woningbouw in de Uithoornse polder en andere natuurgebieden; • Bevorderen van de juiste bomenaanplant op de juiste plek, waardoor een gevarieerd bomenbestand ontstaat en bomen gezond blijven; • Ruimte voor volkstuinen; • Behoud van het ‘groene en landelijke karakter’ en van de dijken in Uithoorn en De Kwakel (zoals de Drechtdijk, Boterdijk, Vuurlijn); • Groene initiatieven zoals een ‘Voedselbos’, Legmeerbos e.d. ondersteunen en stimuleren. Onderhoud in eigen beheer Natuur vereist onderhoud. Dit onderhoud wordt nu uitbesteed aan externe partijen. Dat wil DUS! veranderen. Wij denken dat dit over het algemeen het beste gedaan kan worden, door medewerkers die de gemeente goed kennen en die passie hebben voor de natuur in ons dorp en in contact staan met inwoners. DUS! wil daarom: • Een eigen groendienst: groen onderhoud in specifieke gevallen niet langer uitbesteden, maar eigen personeel aannemen; • Inwoners uitnodigen en ondersteunen om het groen in hun directe buurt te onderhouden; • Het Libellebos verbeteren in samenspraak met inwoners.
6 Dieren DUS! wil dat Uithoorn een diervriendelijke omgeving is. Wij zetten daarom in op: • Een goede opvang voor zwerfdieren; • Dat dierenwelzijn een onderdeel is van die besluitvormingsprocessen waar dit welzijn onder druk kan komen te staan; • Goede voorlichting aan inwoners over opvang huisdieren, dierenambulance en verantwoord dierenbezit. Onderwijs en vrijwilligerswerk Bewust omgaan met planten en dieren begint al vroeg. Daarom wil DUS!: • ‘Natuur- en milieuonderwijs’ verder stimuleren; • Initiatieven, zoals het onderhouden van tuinen in de buurt door leerlingen van de Praktijkschool en de schooltuin van de Brede School in de Legmeer, stimuleren; • Waardering uitspreken voor alle vrijwilligers.
7 2 Een passend duurzaam huis in een groene buurt In de ‘Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’ is opgenomen dat iedereen recht heeft op huisvesting. Het vinden van passende woonruimte in Uithoorn is voor velen echter een enorm probleem. De woningmarkt is door marktwerking een verdienmodel geworden. DUS! wil dat de gemeente alles in het werk zet om dit recht op huisvesting in Uithoorn, waar mogelijk, te herstellen. Meer betaalbare en passende woningen DUS! wil een woningbouwprogramma met woningen dat aansluit bij de behoefte van onze inwoners. Wij zetten daarom in op: • Extra woningen in de sociale huursector boven op de bestaande voorraad; • Zelfbewonersplicht invoeren; • Speculatieve en andere prijsopdrijvende invloeden op de woningmarkt zoveel mogelijk beperken in alle gevallen waar juridisch mogelijk; • Meer goedkope huur- en koopwoningen zoals duo-woningen voor jongeren en starters; • Meer woningen in het middensegment om doorstroming te bevorderen; • Meer woningen voor mensen die met meerdere gezinnen bij elkaar willen wonen, voor mensen die mantelzorg verlenen en voor mensen met speciale wensen; • Meer ruimte voor initiatieven zoals ‘Tiny Houses’, Knarrenhoven en levensloopbestendige woningen; • Meer soorten woningen bijvoorbeeld voor ouderen die kleiner willen wonen maar wel met goede voorzieningen. Dit willen we organiseren door elke vier jaar, met inzet van de behoefte-inventarisatie, heldere en meetbare afspraken te maken over het aantal woningen per categorie en andere beleidsmaatregelen (zoals zelfbewonersplicht). Via de jaarlijkse monitor houdt de gemeenteraad vinger aan de pols omtrent de resultaten met als doel tussentijds bij te sturen.
8 Verduurzaming van woningen DUS! zet in op het verduurzamen van woningen. Hierbij gaat het wat ons betreft niet uitsluitend om op relatief korte termijn aardgasvrije woningen te realiseren. Het gaat immers ook om het terugdringen van de CO2-uitstoot. DUS! wil betaalbare oplossingen en zet krachtig in op: • Zonnepanelen in combinatie met andere functies (water, bedrijfsdaken, kassen, parkeerterreinen, overheidsgebouwen). In dit kader worden, waar mogelijk, bouwkundige eisen gesteld bij nieuwbouw; • Woningbouwverenigingen met als doel om betaalbare oplossingen te realiseren voor energieneutrale woningen; • Het onderzoeken hoe we minima kunnen ondersteunen in het kader van energiebesparende maatregelen; • Het onderzoeken van de mogelijkheden om een coöperatie op te zetten met als doel om, samen met onze inwoners, bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Hierbij wil DUS! de bewoners veel meer ‘aan de voorkant’ betrekken door middel van een burgerberaad. Een fijne leefomgeving Prettig wonen betekent ook een fijne, groene en gezellige leefomgeving. In dit kader zet DUS! de komende vier jaar in op de volgende thema’s: • Versterken van de recreatiemogelijkheden in Uithoorn door benutting van de waterlijn langs de gehele Amstel binnen de gemeentegrenzen. Dit is immers een mooie plek om te winkelen, om op een terrasje te zitten, een hapje te eten en te recreëren. DUS! wil daarom meer promotieactiviteiten en het centrum meer autoluw maken; • Behouden van het historische karakter en de karakteristieke oude gevels in het Oude Dorp. Hiermee blijft het Oude Dorp immers aantrekkelijk; • Bewaken van de balans tussen groen en de bebouwde omgeving. Dit betekent onder meer niet bouwen in het Uithoornse Polder, minimale bebouwing langs de Drechtdijk en behoud van het Libellebos in de huidige omvang; • DUS! wil meer bomen in de woonwijken en een bomenbeleidsplan dat actief wordt uitgevoerd. De reden is dat bomen het (leef)klimaat in de woonwijken bevorderen; • Het stimuleren van participatie in het kader van de omgevingswet met als doel om bewoners een actieve rol te geven bij de inrichting van hun eigen leefomgeving; • Een gezonde leefstijl door sport en bewegen voor alle leeftijdsgroepen in een natuurlijke omgeving. DUS! wil daarom goed aangegeven wandel- en fietsroutes, speelvoorzieningen voor ‘de kleintjes’ in de woonwijken en ontmoetingsplekken voor alle leeftijden (zoals de skateboardbaan/fitnessapparaten).
9 3 Een circulaire economie in Uithoorn, dat doen wij samen! In een circulaire economie worden producten en materialen opnieuw gebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. We spreken dan ook niet meer van afval, maar van grondstof. Er wordt zo min mogelijk energie gebruikt en de energie die gebruikt wordt is duurzaam. Dit is noodzakelijk om de wereld leefbaar te houden. Voorzieningen DUS! wil dat bewoners goed gefaciliteerd worden door: • Openingstijden van het scheidingsdepot aan te passen aan de behoefte van de bewoners; • Circulaire projecten zoals repaircafé, kledingbank en naaiatelier te ondersteunen; • Uithoornse scholen aan te moedigen om lessen in circulaire economie aan te bieden; • Fietsgebruik stimulerende maatregelen in te voeren; • Goed en/of rechtstreeks openbaar vervoer naar het werk buiten Uithoorn (zoals Schiphol) te regelen. Maatregelen DUS! wil dat bewoners goed geholpen worden door: • Het ondersteunen van burgerinitiatieven zoals de energiecoöperatie; • Het ondersteunen van ondernemers om collectief duurzame maatregelen te nemen zoals gezamenlijke groene stroominkoop, groene daken en afvalscheiding; • Uithoorn aantrekkelijk te maken voor circulaire bedrijven; • Organisatoren van evenementen stimuleren om afval gescheiden in te zamelen; • Energiezuinige glastuinbouw te stimuleren door het aansluiten bij regionale ontwikkelingen. En verder DUS! wil verder nog inzetten op de volgende punten: • Verbeteren van de voorbeeldrol van de gemeente; • Houtkapopbrengst gebruiken voor banken, bloembakken of gebruiksvoorwerpen (de versnipperaar dus zo min mogelijk gebruiken); • Opzetten van een voorlichtingscampagne om zwerfvuil terug te dringen; • Het gebruik van alternatieve duurzame bouwmaterialen; • Het opnemen in het bouwbesluit van mogelijk verplichte plaatsing van zonnepanelen op grote daken.
10 4 Kansen voor iedereen Het is duidelijk dat DUS! zich inzet voor een samenleving waarin diversiteit en inclusie gemeengoed is, zoals omschreven in het hoofdstuk ‘Zorgen voor elkaar’. Wat DUS! betreft kan iedereen zichzelf zijn en worden wat hij of zij wil. Het bevorderen van de kansengelijkheid is een essentieel onderdeel evenals het tegengaan van discriminatie. Kansengelijkheid Goed onderwijs is een cruciale factor voor kansen op een prettig leven. Dat beperkt zich niet tot kinderen en jongeren die nog aan hun carrière moeten beginnen. Dit geldt ook voor volwassenen. Zelfontplooiing en een ‘Leven Lang Ontwikkelen’ zijn in dit kader belangrijke aspecten. DUS! Zet daarom in op: • Het vergroten van de ontplooiingskansen van kinderen uit kansarme gezinnen; • Het aanbod voor deze kinderen om dit te ondersteunen moet daarom beter gecommuniceerd worden; • Het verbeteren van de communicatie over de mogelijkheden van ‘Leven Lang Ontwikkelen’. Tegengaan van discriminatie Discriminatie bestrijden met wet- en regelgeving vormt de absolute basis, maar voor een daadwerkelijk diverse en inclusieve samenleving, waarin iedereen gewaardeerd wordt en gelijke kansen heeft, is meer nodig. Dat kan niet alleen vanuit het Rijk en de gemeente Uithoorn gerealiseerd worden. DUS! zet zich af tegen elke vorm van discriminatie bewust of onbewust. Daarom wil DUS!: • Inzetten op meer bewustwording van de effecten van persoonlijke voorkeuren; • Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties stimuleren en faciliteren om binnen de eigen geledingen discriminatie tegen te gaan; • Uitgaand van het gegeven ‘onbekend maakt onbemind’ stimuleren van meer sociale verbinding tussen onze inwoners.
11 5 Zorgen voor elkaar en leefbaarheid Iedereen wil graag een fijn leven, in een prettige leefomgeving, zichzelf kunnen zijn, toekomstperspectief hebben en zich verbonden voelen. DUS! vindt het daarom buitengewoon belangrijk dat: • Iedereen ongeacht afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid, gender, opleidingsniveau of religie respect ondervindt en mee kan doen; • In de gemeente eenzaamheid in alle leeftijden bestreden wordt; • Polarisatie en discriminatie wordt tegengegaan; • Iedere inwoner die zorg nodig heeft ook de benodigde zorg krijgt; • De zorg betaalbaar blijft; • Inwoners meer naar elkaar omkijken en zoveel mogelijk voor elkaar zorgen. Zorg door gemeente Iedereen heeft in het leven wel eens hulp nodig. Meestal is een beetje hulp van vrienden of buren voldoende, maar soms is professionele hulp noodzakelijk. Professionele hulp wordt verzorgd door de gemeente en andere organisaties waarmee in dit kader wordt samengewerkt. DUS! wil dat de tijdelijke of permanente professionele hulp in stand blijft. Hierbij gaat het om: • Hulp voor minder financieel draagkrachtigen; • De voorzieningen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor iedereen die hier recht op heeft; • Ondersteuning richting werk voor werkzoekenden; • De voorziening via de Jeugdzorg voor iedereen die dit nodig heeft; • Het nog verder verbeteren van de samenwerking in de zorgketen en tussen sociale partners (zoals Uithoorn voor Elkaar!) zodat betaalbare, effectieve zorg gewaarborgd blijft. Veiligheid en leefbaarheid Voor een fijn leven, in een prettige leefomgeving, is een gevoel van veiligheid van groot belang. Daarom wil DUS!: • Inzetten op aanpak van ondermijning; • Handhaving en toezicht verbeteren; • Krachtige inzet bij het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld, door het intensiveren van de samenwerking tussen politie en ‘Veilig thuis’, sociale cohesie en sociale netwerken.
12 Sociale cohesie en sociale netwerken De hulp die de gemeente biedt is kostbaar. Om onze zorg toegankelijk en betaalbaar te houden is sociale cohesie essentieel. Sociale cohesie betekent een hoge mate van verbondenheidsgevoel en betrokken zijn bij elkaars welzijn. Dit gebeurt in een goed netwerk van buren en vrienden. Een goed netwerk met fijne contacten voorkomt veelal ook dat problemen groter worden en daarmee een groter beroep op professionele hulpverlening moet worden gedaan. Ook daarom heeft DUS! het thema sociale cohesie hoog op de agenda staan. Begrippen als ‘Diversiteit & Inclusie’ horen daarbij. ‘Diversiteit & Inclusie’ gaat over de mix van mensen uit verschillende groepen. Dat kunnen verschillen zijn in afkomst, leeftijd, seksuele geaardheid, gender, opleidingsniveau, religie, enz. DUS! zet daarom in op: • Het stimuleren van een sterk sociaal netwerk voor ouderen zodat zij langer zelfstandig kunnen blijven wonen met lichamelijke en geestelijke gezondheid; • Het stimuleren van activiteiten die de verbondenheid in de samenleving versterken; • Het stimuleren van onderlinge verbondenheid in het onderwijs.
13 6 Werk voor iedereen en ondernemers aan zet Alle werkzoekenden een passende baan Werk is belangrijk voor iedereen. Belangrijk om je te ontwikkelen en om armoede en eenzaamheid te voorkomen. Niet iedereen komt echter makkelijk aan een baan. Toch zijn er ook werkgevers die moeite hebben met het invullen van vacature. DUS! zet daarom in op: • Het investeren in scholing voor een passende en duurzame baan; • Een forse inzet om vraag en aanbod bij elkaar te brengen; • Ondersteuning van statushouders en arbeidsbeperkten naar passend werk in nauwe samenwerking met de werkgevers door belemmeringen weg te nemen; • Het stimuleren van projecten waar de samenleving beter van wordt en stimuleren dat mensen hier aan de slag gaan. Denk bijvoorbeeld aan een kledingbank, een naaiatelier, een repaircafé; • Het invullen van de taakstelling ‘beschut werken’, waardoor inwoners, die met extra begeleiding wel kunnen werken, in een veilige omgeving aan de slag kunnen; • Het stimuleren van jong ongehuwde moeders om aan het werk te gaan, waardoor zij op de lange termijn hun welzijn en welvaart kunnen verhogen; • Het vrijstellen van sollicitatieplicht van bijstandsgerechtigden van 55 jaar en ouder, die al 10 jaar of langer in de bijstand zitten; wel worden zij ondersteund en gestimuleerd richting vrijwilligerswerk; • Het stimuleren van onderlinge verbondenheid in het onderwijs; • Het stimuleren van werkgevers om mensen in vaste dienst te nemen in plaats van flexibele contracten te bieden; • Een voorbeeldrol van de gemeente m.b.t. het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking conform de landelijke taakstelling. Preventie en bestrijding jeugdwerkeloosheid DUS! vindt het uitermate belangrijk dat jongeren alle kansen krijgen om hun talenten te ontwikkeling en een mooie plek in de samenleving krijgen. Daarom wil DUS!: • Een nauwe samenwerking opzetten met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met als doel een passende werkplek en/of dagbesteding te creëren; • Jongeren ondersteuning bieden in het vinden van passend werk en/of school of dagbesteding; • Activiteiten promoten om jongeren te enthousiasmeren voor de technieksector.
14 Vestigingsbeleid ondernemers DUS! wil een goed ondernemers- en vestigingsklimaat in de gemeente Uithoorn en een gemeente die oog heeft voor hun belangen. Startende ondernemers moeten meer ruimte krijgen. DUS! wil daarom: • Samen met ondernemers een 4-jarige agenda opstellen om het ondernemers- en vestigingsklimaat te versterken; • Samen met ondernemers nadenken om leegstand van kantoren en winkels tegen te gaan; Hierbij wordt de mogelijkheid van omzetting naar woningen meegenomen; • Stimuleren dat de gemeente zich opstelt als partner en tevens de uitvoering van de 4-jarige agenda in nauwe samenwerking faciliteert; • Duurzame en creatieve ondernemers actief benaderen om zich in Uithoorn te vestigen; bijvoorbeeld door het inrichten van een ondernemersloket; • Ruimte voor startende ondernemers, door hen coaching aan te bieden en broedplaatsen in te richten.
15 7 Minder vliegen DUS! maakt zich zorgen over het effect van het groeiende vliegverkeer Schiphol op de leefbaarheid in onze gemeente en over de invloed van vliegverkeer op de natuur, op het klimaat, op de veiligheid en op de gezondheid van onze inwoners. Ook onze mogelijkheden voor woningbouw komen danig in de knel door de almaar groeiende luchthaven. De plannen van het Rijk liegen er niet om, want daarin staat substantiële groei van Schiphol en luchtvaart in het algemeen nog steeds voorop. Onderzoeken wijzen uit dat inwoners van Uithoorn de afgelopen 10 jaar zijn geconfronteerd met een steeds toenemende geluidshinder als gevolg van de groei van het vliegverkeer. De afspraken met Schiphol uit 2008 – het Aldersakkoord - over hinderbeperking zijn niet of nauwelijks nagekomen. Ook de nieuw gelanceerde ‘minder- hinder-website’ van Luchthaven Schiphol laat zien dat er nauwelijks effectieve hinderbeperkende maatregelen genomen worden om de gemeente Uithoorn te ontlasten. DUS! is: • Tegenstander van verdere groei van vliegbewegingen over Uithoorn en De Kwakel; • Zich bewust dat Schiphol weliswaar een grote werkgever voor onze inwoners is, maar we maken ons ook zorgen over de zeer ernstige (geluids)overlast in onze gemeente; • Van mening dat de gezonde balans tussen Schiphol en de leefomgeving in Uithoorn en De Kwakel al jaren zoek is; • Van mening dat de gezondheid van onze inwoners en de leefbaarheid in onze gemeente voorop staan; • Van mening dat de hinder minder moet en om dit te realiseren dat er maar één manier is: minder vliegbewegingen. Wat doet DUS! Wat DUS! betreft is er maar één manier is om echte hindervermindering te realiseren en dat is door minder te vliegen. Hier maken we ons al jaren hard voor door: • Vast te houden aan het nakomen van de Alders-afspraken over hinderbeperking uit 2008; • Als DUS! actief lid te zijn van de Uithoornse raadswerkgroep Schiphol en pal te staan achter het huidige uitgangspunt van de werkgroep ‘Genoeg is Genoeg’; • Het aanscherpen van ons standpunt: ‘Het significant verminderen van het aantal vluchten ten opzichte van 2019 is de enig haalbare oplossing om daadwerkelijke hinderbeperking te realiseren’. Dit standpunt is middels een motie vastgelegd en is ook het uitgangspunt van onze gemeente in alle overleggen met Schiphol; • In nauw contact te staan met de bewonerswerkgroep PUSH, milieuorganisaties, regionale Schiphol whatsappgroepen van D66 en GroenLinks, Tweede Kamerleden, Provincie, omliggende gemeenten en milieuorganisaties om landelijke besluitvorming te beïnvloeden.
16 DUS! wil dat: • Er een significante vermindering van het aantal vluchten ten opzichte van 2019 komt; • De komende jaren actief wordt ingezet op een daadwerkelijke en meetbare beperking van de hinder en de handhaving hiervan; • De NADP2 startprocedure wordt teruggedraaid; • Keuzes die gemaakt worden gebaseerd zijn op waarden zoals veiligheid, gezondheid, leefomgeving en klimaat; • Gemaakte afspraken uit 2008 over hinderbeperking worden nagekomen; • Er geen nachtvluchten meer plaatsvinden; • Secundaire banen niet langer worden ingezet als primaire banen en bij voorkeur worden gesloten; • De woningbouwbeperkingen als gevolg van de geluidsoverlast worden verminderd.
17 8 Sport & bewegen In Uithoorn en de Kwakel zijn alle ingrediënten aanwezig om de gemeente te profileren als sportdorp. Dus! vindt hierbij de volgende aspecten belangrijk: • De grote waarde van ‘sport & bewegen’ voor de volksgezondheid; • Dat ‘sport & bewegen’ mensen fysiek en mentaal in beweging brengt; • Dat ‘sport & bewegen’ voor ontmoeting en verbinding tussen mensen zorgt; • Dat ‘sport & bewegen’ een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl is en preventief werkt als het gaat om allerlei volksziektes; • Dat het aanbod (kwaliteit en kwantiteit) van de sportaccommodaties wordt afgestemd op de vraag. Alle reden om meer prioriteit te geven aan het stimuleren en faciliteren van ‘sport & bewegen’. DUS! komt daarvoor graag in beweging door 'sport & beweging' als speerpunt op te nemen in dit verkiezingsprogramma. Een van de hoofdthema’s van het Sportakkoord van de gemeente Uithoorn is de 'Veilige en positieve sportvereniging'. • Veilig’ wil zeggen dat alle kinderen, niemand uitgezonderd, binnen een sportvereniging veilig kunnen sporten. ‘Veilig’ wil ook zeggen dat begeleiders, coaches, sporters en toeschouwers respect hebben voor elkaar, dat we beslissingen van leiders, trainers, scheidsrechters, etc. respecteren, en dat er geen plaats is voor pesten, schelden, discrimineren. Dat betekent ook dat we elkaar daarop aanspreken. • ‘Positief’ ligt in het verlengde daarvan. Het gaat dan met name om begrippen als positieve coaching, prestatie mag, maar kinderen moeten vooral plezier hebben in hun sportactiviteiten. Trainers, coaches, besturen hebben daar een belangrijke rol in. Sportparticipatie & inclusief sporten DUS! wil: • Het jeugdfonds 'Sport & Cultuur’ blijvend onder de aandacht brengen, zodat alle kinderen kunnen deelnemen aan sport en sporten kunnen uitproberen; • Dat het volwassenenfonds 'Sport & Cultuur’ beschikbaar komt voor alle inwoners van Uithoorn en de Kwakel die daarvoor in aanmerking komen; • Dat er een laagdrempelig naschools sportaanbod komt in de wijken; • Dat scholen in de gemeente zich inspannen om leerlingen kennis te laten maken met verschillende sporten, zowel onder schooltijd als daarbuiten; • Samenwerking tussen sportverenigingen en gemeente stimuleren, om kinderen een samenhangend en toegankelijk programma aan te bieden, waarbinnen zij kennis maken met verschillende sportverenigingen en sporten; • Dat de gemeente zich inspant om gehandicaptenteams mogelijk te maken bij zoveel mogelijk verschillende sportverenigingen; • Dat het ‘Sportakkoord‘ verder wordt uitgebouwd en merkbaar wordt in de samenleving; • Dat de inzet van vrijwilligers wordt gestimuleerd en ondersteund door de gemeente; • Dat de gemeente Uithoorn de kracht van topsport als impuls in de sportstimulering gebruikt.
18 Openbare ruimte die uitnodigt tot sport & bewegen Wat wil DUS!: • Bij het (her)inrichten van de openbare ruimte wordt steeds gekeken naar inrichting die ‘sport & bewegen’ stimuleert; • Een onderzoek naar de mogelijkheden voor meer fietsstraten worden gestart; • Betere handhaving op bestaande fietsstraten; de auto’s zijn er te gast; • Dat het buitenspelen aantrekkelijker wordt gemaakt. De speelruimte wordt natuurlijker en uitdagender ingericht. De veiligheid van het buitenspelen wordt vergroot; • Stimuleren dat de weg van huis naar school en vice versa het liefst lopend of per fiets wordt afgelegd. De gemeente stimuleert dit actief en zorgt voor veilige routes; • Dat de gemeente zich actief inzet voor een rookvrije generatie door de buitenruimte waar mogelijk rookvrij te maken.
19 9 Kunst en cultuur DUS! vindt het essentieel dat 'Kunst en Cultuur’ (zoals beeldende kunst, theater, muziek, film/video, schilderkunst, lichamelijke expressie, verhalende kunst, dichtkunst) toegankelijk, betaalbaar en bereikbaar is voor iedereen. ‘Kunst en Cultuur’ inspireert, zorgt voor zingeving, verfraait, geeft inzicht in historie, geeft stof tot nadenken, is onderwerp van discussie, stimuleert creativiteit en beweging, verbindt en brengt mensen samen. DUS! vindt daarom dat iedereen in onze gemeente de mogelijkheid moet hebben om vormen van ‘Kunst en Cultuur’ te beleven en/of zelf uit te oefenen. We onderschrijven van harte de doelstellingen in de nieuwe cultuurnota 2020-2023. Kunst en cultuur voor iedereen De gemeente Uithoorn is bij uitstek een kunstzinnige gemeente. Daarbij denken we aan de overvloed aan fantastische initiatieven die zijn ontstaan bij de viering van 200 jaar Uithoorn. Dat overtrof alle verwachtingen. DUS! vindt het daarom belangrijk om in te zetten op het: • Bewaken dat 'Kunst en Cultuur’ hoog op de politieke agenda blijft staan; • Ondersteunen van initiatieven in het kader van 'Kunst en Cultuur’; • Behoud en ondersteunen van muziekverenigingen, koren, toneel- en theatergezelschappen, dansverenigingen, kunstenaars, muzikanten e.d.; • Stimuleren van educatieve programma’s op scholen met bijvoorbeeld workshops door kunstenaars; • Beschermen van bestaande monumenten; • Behouden van cultureel erfgoed; • Ondersteunen van- en meewerken aan evenementen en educatieve programma’s.
20 10 Een betrouwbare, efficiënte en financieel gezonde gemeente Betrouwbare gemeente voor burger en ondernemer DUS! is van mening dat de gemeente er is om de burgers op een klantvriendelijke manier te dienen. Daarom willen we: • Dat de bewoners centraal staan en niet de regels en budgetten; • Een transparante besluitvorming, waarin de inwoners en organisaties vroegtijdig worden betrokken; • Een gemeentelijke organisatie die uitgaat van ‘ja dat kan’, tenzij er zwaarwegende argumenten zijn om nee te verkopen; • Burgerinitiatieven ondersteunen; • Dat de contacten met en digitale dienstverlening aan bewoners en ondernemers tijdig, klantgericht en efficiënt verlopen; • Dat er continue gewerkt wordt aan het verbeteren van de dienstverlening. Het resultaat hiervan wordt jaarlijks gemonitord en wordt voorgelegd aan de Raad met verbeterpunten. Een efficiënte organisatie DUS! wil het voorzieningenpeil minimaal in stand houden. We zien echter dat de overheidsfinanciën onder druk staan. DUS! hanteert als uitgangspunt dat het vertrouwen in onze inwoners centraal staat. Met dit als uitgangspunt is een efficiënt georganiseerde gemeentelijke organisatie essentieel. Daarom zetten wij in op: • Vertrouwen in onze inwoners en daarom minder controle en registratie; • Het toekennen van subsidies voor meerdere jaren waar kan; • Een verbetering van (digitale) communicatie en dienstverlening om bewoners en ondernemers te informeren en om efficiënter te werken. Hierbij is er nadrukkelijk aandacht voor de bewoners die geen of slecht toegang hebben tot de digitale snelweg. Samenwerking in de regio We werken in Uithoorn samen met andere gemeenten omdat we hiermee onze taken en dienstverlening beter kunnen organiseren. Dit doen we in DUO+ verband (met Ouder-Amstel en Diemen), met Amstellandgemeenten, met Amsterdam en met gemeenten in de Metropoolregio. Zo benutten we de kennis van grotere gemeenten en organiseren we de jeugdzorg. Tevens trekken we gezamenlijk op bij ruimtelijke en duurzame activiteiten zoals de glastuinbouw, het realiseren van warmtenetten en het opwekken van duurzame energie. Ook voor de balans tussen wonen en natuur en een evenwichtig aanbod tussen dure en goedkope huur- en koopwoningen, zijn we aangewezen op een goede samenwerking in de regio.
21 DUS! volgt de samenwerking altijd kritisch en toetst deze voortdurend aan de volgende uitgangspunten: • De belangen van Uithoorn en De Kwakel worden in de samenwerking goed vertegenwoordigd; • Er is sprake van voldoende vrijheid van beleid; • De dienstverlening wordt kostenefficiënt aangeboden en de kosten zijn goed verdeeld; • De samenwerking draagt bij aan een betere of goedkopere uitvoering van de eigen taken. Gezonde financiën Uitgangspunt is dat de financiën van de gemeente op korte én op lange termijn gezond zijn. DUS! is van mening dat we de toekomstige generatie niet mogen opzadelen met grote schulden. DUS! wil: • Zo laag mogelijke lokale lasten voor onze inwoners; • Meer inzet van provinciale, landelijke en Europese subsidies (in DUO+-verband) om de inkomsten te verhogen; • Efficiënte inkoop; • De schuldenlast beperkt houden door de tering naar de nering te zetten.
22 Bijlage: Kandidatenlijst 1. Judith Beuse (Lijsttrekker) 2. Ans Gierman 3. José de Robles (Wethouder) 4. Onno Brautigam 5. Shaunie de Zanger 6. Benno van Dam 7. Barbara Zaborska-Jansen 8. Pim Boswijk 9. Gert Ossenkoppele 10. Marjolein van Hoorn-Scheel 11. Donne Lek 12. Annette Blommestijn 13. Wim Verlaan 14. Elfriede Henraat 15. Arno Schartman 16. Evert Prinssen 17. Ton Worm 18. Tim Verlaan 19. Andy Verstelle 20. Peter Timmer 21. Fieke Otto-Ossenkoppele