simplebooklet thumbnail

La Guerra Civil i els anys 60: en saps tant com creus?

Pàgines 15-16

EMMS'S revistes

MOVIMENTS LITERARIS

MARIA

 

BLABLA 

 

 

 

EMM'S  va conversar amb exlusiva amb l'escrptora Catalana de la literatura actual

 

MARIA BARBAL

parla amb nosaltres en exclusiva.

No et perdis la seva entrevista!

Literatura medieval...........................................pàg. 1-2

Literatura moderna...........................................pàg. 3

Renaixença......................................................pàg. 4-5

Modernisme.....................................................pàg. 6-7

Noucentisme....................................................pàg. 8-9

Avantguardes...................................................pàg. 10

Renovació literària...........................................pàg. 11

Guerra civil i els anys 60..................................pàg. 12-13

Literatura actual...............................................pàg. 14-16

Horòscops........................................................pàg. 17

índex

 

LA

 

LITERATURA

 

MEDIEVAL

ON I QUAN?

La literatura medieval és un ampli període literari que inclou totes les obres literàries escrites a Europa i arreu durant l'edat mitjana. Va des de la caiguda de l'Imperi Romà a l'inici del Renixament italià. 

El llibre de les divines obres, de Hildegard von Bingen

COM ÉS AQUEST TIPUS DE LITERATURA? 

La literatura d'aquesta època es compon de textos religiosos i laics.  En aquell temps, el sistema feudal estructura la societat i això es veu en la literatura: abunden les escenes de guerres, la fe cristiana hi és omnipresent. Tanmateix, a partir de finals del segle XII, els burgesos aconsegueixen, gràcies a l'impuls de la manufactura, privilegis econòmics i jurídics que poden competir amb els poders senyorials. Aleshores apareixen noves formes, més satíriques o més líriques, com la poesia dels segles XIV i XV, hereva de la poesia cortès.

Què en saps sobre l'època medieval?...

En la literatura catalana d'aquests segles s'hi distingeix els mateixos períodes que a la resta d'Europa.

Els moviments d'aquesta etapa són

RENAIXEMENT, BARROC I IL.LUSTRACIÓ

LITERATURA MODERNA

:

La literatura moderna a Catalunya, va del XVI fins al XVIII.

Al començament del segle XVI, la llengua Catalana per una sèrie de factors històrico-polítics, es trobava cada cop més apartada. Fins que aleshores, va aparèixer el bilingüisme i es va anar estenent principalment al País Valencià. Això, va fer que molts poetes Catalans no escribien en la seva llengua pròpia com era el Català.

Poetes com Boscà, van començar a escriure només amb castellà. Per tan la poseia en aquella època era molt remarcable ja que els poetes alternaven indistintament el Català i Castellà. 

LITERATURA CULTA

Es va mantenir més perquè la llengua catalana va continuar sent l'única parlada i sentida.

Va anar transmetent de generació en generació les manifestacions literàries.

LITERATURA POPULAR

JOAN BOSCÀ

La Renaixença és un moviment cultural català del segle XIX. El seu nom sorgeix de la voluntat de fer renéixer el català com a llengua literària i de cultura després de segles de diglòssia* respecte al castellà (període anomenat genèricament Decadència). És paral·lel a altres similars, com el Rexurdimento galego.

DIGLÒSSIA: Situació sociolingüística en què una llengua o varietat és usada per a funcions formals, predominantment en l'ús escrit, enfront d'una altra utilitzada per a funcions informals, generalment orals.

LA RENAIXENÇA

 

MANUEL MILÀ I FONTANALS

 

JOAQUIM RUBIÓ I ORS

 

 

AUTORS MÉS IMPORTANTS

JACINT VERDAGUER

Per el 23/04/2016

La tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, ha assistit aquest divendres al vespre al recital de Sant Jordi, que el pianista Albert Guinovart i la soprano Marta Mathéu han protagonitzat, a l’Auditori Municipal Enric Granados. Els dos intèrprets han escollit un programa que ha alternat música i recital de poemes, tot fent un recorregut per l’obra d’Enric Granados i altres compositors catalans que es van inspirar en textos de la Renaixença, el Noucentisme, entre finals del segle XIX -en plena eclosió del Modernisme-, i al llarg de tot el segle XX.

 

D’aquesta manera, el programa ha dedicat la primera part íntegrament a l’obra d’Enric Granados, commemorant d’aquesta manera el centenari de la seva mort. Partint de l’Allegro de Concert, que ha interpretat Albert Guinovart al piano, s’ha pogut escoltar una selecció de les seves Tonadillas, cançons que ja s’han fet un lloc estable al repertori de concert. Guinovart també ha volgut interpretar obres menys freqüents, les Cançons Catalanes, en què Granados explora plenament l’estètica modernista.

 

Aquesta actuació s’emmarca dins de les activitats que s’han programat per commemorar l’Any Granados, que impulsa l’Ajuntament de Lleida amb diferents activitats entorn d’aquest compositor i de la qual formen part les principals institucions culturals i polítiques del país, a més de la família Granados. La commemoració s’allargarà fins a l’any 2017, ja que llavors es compliran 150 anys del naixement del músic.

Poesia i música de la Renaixença al Noucentisme en el Recital de Sant Jordi

LA RENAIXENÇA AL NOUCENTISME S'HA CELEBRAT EN EL RECITAL DE SANT JORDI.

EL PROGRAMA HA DEDICAT LA 1a PART A L'OBRA D'ENRIC GRANADOS

HOLA Lleida ens

informa...

JOAN MARAGALL

modernisme 

Va néixer a Barcelona el 1860 i va morir el 1911. és conegut com a poeta en àmbits ideològics, polítics i traductors. Tenia una especial inclinació cap a “paraules vives”. Joan Maragall coneixia això com a la capacitat d’influir en la societat. Va ser proclamat mestre l’any 1904 i va ser membre fundador a la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

BIOGRAFIA

Maragall ja havia publicat el seu primer poema Óptica en el periòdic Lo Nunci el 22 de setembre de 1878, però fou a la facultat on va tenir l'oportunitat de desenvolupar l'interès per les lletres. Va compartir amb els companys d'estudis tertúlies on debatien sobre les lectures, l'òpera i la música en general. El grup dels set companys més afins s'autoanomenava «el círcol», i hi figuraven amics com Antoni Roura, Josep Maria Lloret i Garrigosa o Josep Soler i Miquel que ho serien per a tota la vida.

 

Quan es va llicenciar el 27 de juny de 1884, va decidir regalar-se les obres de Goethe en alemany.A continuació va entrar a treballar de passant al despatx de l'advocat Danés.

 

JUVENTUt

 

La feina de secretari de redacció al Diari de Barcelona aleshores Diario de Barcelona, va representar la seva professionalització com a escriptor.

 La col·laboració amb el diari, entre el 1892 i el 1903, es va materialitzar en 248 articles, que li serviren per infiltrar les idees modernistes a una burgesia conservadora. El 13 d'abril de 1893 va acceptar el nomenament de membre numerari de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Uns mesos més tard va ser un testimoni presencial de la bomba del Liceu, atemptat que produiria un canvi en la seva concepció del comportament humà.

 

 

 MADURESA PERSONAL I PROFESSIONAL

EL LLEGAT

El llegat de Joan Maragall és present en els fets materials i en les conseqüències de la seva obra. La seva casa familiar al carrer d'Alfons XII de Barcelona allotja l'Arxiu Joan Maragall.

El 1902 va publicar «La Patria Nueva», un article pel qual fou processat. Aquest fet i la publicació de «San Jorge, patrón de Cataluña», «Sentimiento catalanista» i «El trágico conflicto» li varen suposar un enfrontament amb el nou director del Diario de Barcelona, i Maragall va abandonar la redacció durant uns anys.

Entre 1904 i el 25 de febrer de 1906 va tenir una col·laboració continuada a Ilustració Catalana, on va publicar un total de vint-i-dos articles.

 

LA POESIA NOUCENTISTA

. Es va caracteritzar per la voluntat de renovació dels intel·lectuals i artistes del nou segle.

primers

30 anys

del s.XX

El noucentisme va ser un moviment cultural i ideològic molt present a la Catalunya.

J

o

s

e

p

 

 

C

a

r

n

e

r

Eugeni

d'Ors

Eugeni d'Ors va ser l'iniciador del moviment noucentista.

No és un moviment sinó un conjunt de moviments que tenen en comú les ànsies de modernitat i el desig de renovació i experimentació formal.

Engloba totes aquelles obres escrites al final del segle XIX i principis de segle XX que volen canviar l'estil imperant fins aleshores.

què engloba?

LITERATURA  AVANTGUARDISME

QUÈ ÉS?

EL FUTURISME

CREACIONISME

CUBISME

TÉ DIFERENTS MOVIMENTS

SURREALISME

ULTRAISME

DADAISME

Després de l'esgotament del noucentisme i del desenvolupament de les avantguardes, durant els anys 20 i 30 del segle xx la literatura Catalana va viure un procés de renovació dels diferents gèneres, així com la irrumpció d'un seguit d'autors

LA RENOVACIÓ LITERARIA

La novel·la es va reprendre amb força a partir del 1925 després de l'estancament motivat per la crisi de la novel·la a Europa i per la marginació per part dels noucentistes.

La novel·la es va concretar amb diverses tendències, entre les qual destaca la NOVEL·LA PSICOLÒGICA que se centra amb la psicologia i l'interior dels personatges.

Hi destaquem novel.les de Miquel Llor i Carles Soldevilla

La Guerra civil i els anys 60:

COMPROVA EL TEU NIVELL!

TEST:

 

-En  la literatura catalana, què va passar amb molts autors catalans?

 1. Compromesos amb la República van marxar a l’exili i alguns es van quedar i van escriure en castellà.

 2. Alguns van reduir la seva obra al silinci o en edicions clandestines.

 3. Les dues són correctes.

 

-Digues algun escriptor important  de l’època.

 1. Mercè Rodoreda   b) Shakespeare   c) Cervantes

 

-Quina importància va tenir el ressorgiment de la literatura catalana?

 1. Foren anys d'il.lusió i d'intensitat i la situació va començar a canviar ja que molts escriptors veien petites escletxes per trobar-hi profit.

 2. No hi va haver ressorgiment en els anys del règim franquista.

 3. Els autors van reivindicar-se.

 

-Quina editorial es va crear en els inicis de la recuperació de la llengua?

 1. Editorial Edebé

 2. Editorial Estrella Polar

 3. Edicions 62

 

 

-Quines obres literàries van aparèixer de relleu?

 1. Bearn de Llorenç Vilallonga.

 2. La Plaça del Diamant de Mercè Rodoreda.

 3. Les dues són correctes.

 

- Què va ser l’aparició de la Nova Cançó en l’època de guerra?

 1. Nombre de cantants que expressaven les protestes contra el règim franquista.

 2. Una cançó que parlava sobre la pau i reivindicació de la gent.

 3. Les dues són correctes.

 

-Digues si és cert o fals: El 1960 Enric Valor publica L’ambició d’Aleix de temàtica costumista i rural, seguint els

 

models del segle XIX.

 1. Fals

 2. Cert

 3. No ho sé.

 

-Quin moviment social i cultural sorgeix després de la guerra?

 1. Punk

 2. Gòtic

 3. Hippie

 

 

CORRECCIÓ:    

1- c

2- a

3- a

4- c

5- c

6- a

7- b

8- c

 

EL TEU NIVELL ÉS...

ALT: Si has encertat un nombre de 3 A, 1 B i 4 C. (Si no s'ha encertat la B o alguna C, continues tenint un nivell alt!)

MITJÀ: Si has encertat un nombre entre 2 A i 3 B

BAIX: Si has encertat un nombre menys de 1 A, 2 C o només 1 B.

És una de les autores catalanes més internacionals. El seu èxit a Alemanya es manté en l'actualitat. En breu, publicarà un nou llibre: 'En la pell de l'altre', en què la protagonista i els seus personatges també viuen amb el pes de la història, cadascú a la seva manera. 

  Maria Barbal és una novel.lista i professora de secundària. Barbal ens ha concedit el  plaer de parlar amb ella i conèixer com va ser la seva infància, la seva juventud i, sobretot, els seus inicis com a escriptora.

D'aquesta manera, estem segurs que podrem endinsar-nos més en la seva vida personal i professional d'una forma propera i objectiva.

Som-hi!

MARIA

BARBAL

EMMS'S HA POGUT CONVERSAR EN EXLCUSIVA, AMB UNA DE LES MILLORS ESCRIPTORES DE LA LITERATURA CATALANA ACTUAL

 

 

EMMS’S col·laboradora:

Bé, com va ser la seva infància i adolescència?

 

Maria Barbal:

Vaig viure la meva infància i la meva joventut al Pallars, centenars de dies al Jussà i un centenar d’hores al Sobirà. Considero un privilegi que quan era un infant hagi pogut jugar al carrer en llibertat, en contacte amb el treball de la pagesia i la natura.

 

EMMS’S col·laboradora:

Com vostè diu, com va influir-li viure en un entorn de treball de pagesia i natura?

 

 

EMMS'S col·laboradora:

Hola, bon dia!

 

Maria Barbal: 

Bon dia!

 

EMMS'S col·laboradora:

Per començar m'agradaria agraïr-li que ens hagis donat l'oportuniat de fer-li aquesta entrevista.

Què li sembla si comencem ja?

 

Maria Barbal: 

Gràcies a vosaltres! Perfecte, som-hi doncs. 

"La literatura també és matèria, estructura i forma i s'assembla a la terra conreada": entrevista a Maria Barbal.

Maria Barbal:

Els pares em van donar el que ells no havien pogut tenir: instrucció des de ben xica; però eren els anys cinquanta i els centres escolars respiraven submisos, el català era ignorat. També a diferència dels pares, vaig viure amb la despreocupació de qualsevol feina necessària que no fos estudiar.

  

EMMS’S col·laboradora:

Quins són els estudis que va realitzar?

 

Maria Barbal:

Vaig estudiar Filosofia i lletres a la Universitat Central fins l’any 1971, i aleshores em vaig dedicar a l’ensenyament.

 

EMMS’S col·laboradora:

Com va començar a escriure?

 

Maria Barbal:

Després de versos i algunes narracions, cap als 30 anys vaig escriure la meva primera novel·la.

 

EMMS’S col·laboradora:

Amb quina de les seves nombroses obres es va donar a conèixer?

 

Maria Barbal:

En la meva primera obra ja em vaig donar a conèixer, i feia temps que m’agradava escriure, però aquesta era una preocupació instintivament interna de què no acostumava a parlar.

EMMS'S col·laboradora:

Quina va ser la seva primera obra?

 

Maria Barbal:

La meva primera obra va ser Pedra de Tartera.

 

EMMS'S col·laboradora:

És una pregunta que segurament li han fet molts cops, per què escriu?

 

Maria Babal:

Hi ha més d’una resposta i, per tant, cada una conté només una part dels motius, encara que qualsevol d’aquestes parts, és suficient per esciure. Escric perquè m’agrada. Perquè és una manera de viure sota d’altres pells. És a dir: per ser qui no sóc i fa allò que no faig, segurament un intent de transvestisme i d’inconformisme. Escric per tenir la llibertat de dir el que no diria enraonant. Algunes hores, escric per necessitat.

 

EMM’S col·laboradora:

Moltes gràcies per aquesta meravellosa entrevista. Ens ha encantat tot el que hem parlat i ens ha sorprès molt el que ens has contestat a l’última pregunta que sencillament escrius perquè t’agrada i molts cops per necessitat. Personalment, considero que això és la resposta de perquè sou tan bona escriptora.

 

Maria Barbal:

Moltes gràcies, m’ha encantat l’entrevista i espero tornar ben aviat!

...Maria Barbal

Obres

de...

Pedra de Tartera, primera obra escrita per ella.

E

S

C

O

R

P

Í

Joan Maragall

Bonavenutra Carles Aribau

 

B

A

L

A

N

Ç

A

 

H

O

R

Ò

S

C

O