simplebooklet thumbnail

of 0

Definition...

Et Antidot er en substans, en patient med forgiftninger får, for at inaktivere giftet, eller ophæve eller nedsætte giftvirkningen. Som et synonym for "antidot" kan man bruge ordet "modgift". En masse forskellige farmaceutiske substanser kan bruges som modgift, faktisk også giftstoffer. Men ikke ethvert antidot virker på den samme måde.

 

Antidot i kroppen

Bliver en organisme forgiftet, skal der vælges det rigtige antidot,    for at modvir- ke giftvirkningerne. Hvilken substans der præcist skal anvendes og i hvilken dosis, af- hænger af, hvilket gift det handler sig om. Men alt i alt har man valget mellem fire forskellige former for antidot:

 

Et antidot, der...

 

1)  ...binder giftstofferne i kroppen, idet det sætter sig til giftets molekyler og stopper kemiske og biologiske processer.

 

2) ...spalter giftet i mindre giftige substanser, der så udskilles på en naturlig måde gennem stoftskiftet.

 

 

3) ...har den modsatte virkning som giftet og ophæver dermed dens virkning.

(F.eks: Giftet øger blodtrykket, modgiftet sænker blodtrykket)

 

4)  ...sørger for, at giftet bliver udskilt hurtigst muligt (især ved oral applikation af giftet)

 

Desuden appliceres et antidot hyppigst intravenøst.

 

 

Bivirkninger

Selvom et antidot egentlig kun skal uskadeliggøre giftstoffet, sker det nogle gange, at også kroppen bliver angrebet. Dette kan føre til en række fysiske bivirkninger som kvalme, hovedpine eller mavepine, men også til psykiske bivirkninger som nervositet eller angst. For resten skal man være påpasselig med doseringen, da også et antidot kan udløse forgiftninger.

Gift mod gift?

Et eksempel på, at giftstoffer kan ophæve hinandens virkning, er Batrachotoxin og Tetrodotoxin. Det første er det kendte gift fra en lille frø i regnskoven, som indianerne prepa- rerer deres pile med, det andet et giftstof som kuglefisk producerer. Tetrodotoxinvirkningen er antago- nisten til Batrachatoxin, sådan, at det ene kan anvendes som antidot for det andet.

 

Om at bekæmpe gift med gift

Antidot 

 

 

 

 Bildergebnis für antidote mug