Return to flip book view

Profiel Hans Langeveld

Page 1

Hans Langeveld | Partner bij The Leadership AdvisoryTheLeadershipAdvisory voorziet in bestuurszekerheid. Bemiddeling van Executive en Interim Leadership en advies op het gebied van Leadership.‘Je moet je klant choqueren met kwaliteit’Van uitvragen en teruggeven heeft hij zijn beroep gemaakt: bemiddeling voor en consulting van boardrooms, directies, de RvC/RvT. Hij wil weten. Moet weten. Dat is ook een morele verantwoordelijkheid. Je kunt dit werk volgens hem alleen maar doen als je zelf in het veld blauwe plekken hebt opgelopen. En de leeftijd hebt waarop je geen bewijsdrang meer hebt. Maar wel de drive om governance van goed naar beter te brengen. Wie is Hans Langeveld?

Page 2

‘Je wordt aangenomen om wat je kunt, maar ontslagen om wie je bent. Het eerste staat op je CV, maar dat laatste is voor ons belangrijk om te weten. Past een kandidaat in het team dat er zit? Dat je de job kunt, dat begrijpen we wel. Anders hadden we je niet uitgenodigd. Maar kun je de job ook in deze context? Met deze mensen? In deze fase van de onderneming? Met deze RvC? Dat staat niet op een CV. Onbetamelijk ‘Om daar achter te komen, vragen wij betrekkelijk rücksichtslos uit. Misschien zelfs op het onbetamelijke af. Bovendien wordt een kandidaat gebenchmarkt met 45.000 leiders uit Europa. Dan kun je op elke as zien waar iemand zit. Want een score zegt pas iets als je het relateert in een benchmark. Name of the game ‘Ook aan de kant van de opdrachtgever vragen we meedogenloos uit. Wij kijken achter wat ons voorgeschoteld wordt, omdat dáár de waarde ligt die wij kunnen toevoegen. En hoe kom je daar? Dat is the name of the game en ook het lastigst om bij elkaar te brengen. En aan de opdrachtgeverskant ook het lastigste om te formuleren. Dan zeggen ze: Kijk, het staat er toch! Nee, het staat er niet! Er stáát niet wat voor persoon je nodig hebt. Dat moeten wij eruit halen. Context ‘Wij proberen achter de antwoorden te kijken die je kunt verwachten. We willen zoveel mogelijk context van de positie: hoe zit dat team precies in elkaar? Wat speelt er? Wat wordt de missie? Wat is de echte opdracht? Wat moet hij of zij dan meebrengen? Dat zeg ik ook tegen opdrachtgevers: als wij jullie vertegenwoordigen in een gesprek met een kandidaat, dan zijn wij jullie. De kandidaten die wij plaatsen zijn altijd mensen van een bepaald kaliber die zelf ook heel goed kunnen uitvragen. Dan kunnen wij het ons niet veroorloven om bij een vraag van de kandidaat te zeggen: dat weten we niet. Dat is ook een morele verantwoordelijkheid; de eerlijke context overbrengen aan de kandidaat omdat we daar ook een relatie mee hebben. Onboarding ‘Maar ondanks de wetenschappelijke validatie uit een assessment speelt intuïtie toch een grote rol. Beter dan je best guess wordt het niet. Daarop hebben wij gezegd: als we iemand hebben bemiddeld en geleverd, dan begint een belangrijke nieuwe fase voor ons. En dus helpen wij onze mensen te onboarden. Niet op afstand, maar van dichtbij. Het resultaat van onboarding is verbluffend groot. Mijn verklaring is dat onboarding precies dat missende stukje van de puzzel is dat wij kunnen leveren. Daar kun je dan de geplaatste executive on the job op bijsturen. ‘Wij proberen achter de antwoorden te kijken die je kunt verwachten. We willen zoveel mogelijk context van de positie’

Page 3

Choqueren ‘Om dit werk goed te kunnen doen, moet je een authentieke intrinsieke motivatie hebben om in die situatie, voor dat bedrijf, voor die vraag het best mogelijke te leveren wat op dat moment inzetbaar en denkbaar is. En dat is ook de meest kenmerkende eigenschap voor de mensen met wie wij samenwerken. Je moet je klant choqueren met kwaliteit. Dan zijn we aanvankelijk misschien duurder dan anderen, maar achteraf zeggen ze vaak dat het waanzinnig goedkoop is voor wat ze hebben gekregen. Dat is wat we proberen te doen met TheLeadershipAdvisory. Blauwe plekken ‘Ik denk dat je dit vak alleen maar goed kunt uitoefenen als je in je loopbaan blauwe plekken hebt opgelopen. Ik ben bestuurder geweest op vrij jonge leeftijd op topposities, maar weet ook wat ik niet goed heb gedaan. Dat heeft mij niet belast, ik heb er veel van geleerd en heb veel succes gehad. Maar van je successen leer je niet zoveel, je leert juist van wat niet goed ging. Dit vak kun je ook alleen doen op een bepaalde leeftijd; dat je klaar bent met je persoonlijkheid, weinig bewijsdrang hebt, dat je voldoende wijsheid en flexibiliteit hebt om te zijn wie je moet zijn. Geen rol meer spelen, maar zeggen: dit ben ik. En ik zie wie jij bent. Consulting ‘Dit is een ongelooflijk leuk vak. De context en complexiteit zijn steeds anders. Ik vind de puzzel altijd leuk. Dat is ook mijn eigen business wise nieuwsgierigheid: ik wil weten hoe het zit en dan vind ik er ook wat van. Ook om dingen terug te geven vanuit het onafhankelijke gezichtspunt dat wij hebben. Dat is de consulting-kant van ons werk. Business ‘Ik zit twee decennia in executive search, maar had nooit voorzien dat ik hierin terecht zou komen. Nadat ik wegens een verschil van inzicht met de toenmalige ceo bij KPN wegging, wilde ik veel dichter op de business zitten. In zo’n RvB is alles een abstractie. In een gesprek met searchbureau Korn/Ferry werd mij gevraagd of ik wel eens aan deze business had gedacht. Maar daar werkten ‘Dit is een ongelooflijk leuk vak. De context en complexiteit zijn steeds anders. Ik vind de puzzel altijd leuk’

Page 4

wereldwijd maar een kleine 2.500 mensen. Dat was 1.000 man kleiner dan mijn divisie bij KPN. Dus dat ging mooi niet door. Maar even later werd mij bij een searchbureau in Londen dezelfde vraag gesteld. Zag ik iets over het hoofd? Zwembad ‘Opeens belde Korn/Ferry. Er was een boardmeeting in Florida waar alle partners en de CEO bij waren. En ja, ik mocht iedereen spreken en de CEO had al aangegeven dat hij mij graag wilde spreken. Dat werden zeventien gesprekken rondom een zwembad met ‘zware’ en interessante mensen. Mensen die stevige posities hadden bekleed. Ik was gepakt: die zitten niet in één bedrijf, die zitten in tien bedrijven per dag. Die komen niet alleen in de keuken, maar kijken in de pannen en de potten en passen de recepten aan. Je hoort elke dag voorpagina-Telegraaf-nieuws, maar je moet je kop houden. Wat een leuk werk is dat!’ Curriculum vitae Hans Langeveld!!2017 – heden The Leadership Advisory; Managing-Director en eigenaar 2013 – 2017 Langeveld Bestuursadvies | The Leadership Advisory 2001 – 2012 Maes & Lunau; Managing Partner, Director en eigenaar 1999 – 2001 Korn/Ferry; Managing Partner Nederland, practice leader technology Europe 1998 – 1999 CEO Divisie Zakelijke Markt 1995 – 1998 General Manager KPN Telecom Regio Midden Brabant 1992 – 1995 Divisie Directeur Overheid KPN 1992 – 1998 Lid RvC Trionet (deelname KPN samen met Getronics en Roccade) 1991 – 1992 Corporate Account Director, Large Accounts; KPN NV 1987 – 1991 Marketing Director; Unisyss Benelux 1985 – 1987 Senior Account Manager; Unisyss Benelux 1983 – 1985 Directeur/Eigenaar Computerhill BV Opleiding (o.a.): -Hogeschool voor Economische Studies Rotterdam HES, Commerciële Economie -Computer Science, Rhode Island University -Computer Science Course, Columbia University New York -Diverse mediatrainingen (audio en video) -Executive Management Program in Telecommunications, University of Southern California, LA, US -Financial Management Trainingen -Diverse Leiderschapsprogramma’s -Nyenrode Commissarissencyclus -Harvard University; International Governance Training, Boston (2012)

Page 5

Hans Langeveld haalt energie uit werken met bevlogen mensen en heeft een gezonde 'sense of reality'. Hij is alert op markt en klantgevoel. Begrijpt wat dienstverlening is, maar is ervaren en onafhankelijk genoeg om een boardroom of een RvC/RvT strategisch en analytisch te challengen. Hij kan verbinden maar ook afstand houden en loslaten. In het proces maakt Hans tempo, maar brengt ook het geduld op om een stapje terug te doen om iedereen weer op een lijn te krijgen. Hij is daadkrachtig, maar bedachtzaam met een hoogontwikkelde sensitiviteit voor tijd en mens. Om waarde te creëren vindt hij creativityeit, ondernemerschap en initiatief belangrijker dan hiërarchie en status. Hij kan mensen en daarmee organisaties laden met energie. Snapt wat statuur en gezag doen, maar is tegelijk mensen-mens. Nadrukkelijk niet-corporate - maar wel geweest. Hans Langeveld is het ego voorbij en laat heel makkelijk anderen delen in het succes van een advies of een bemiddeling.Over Hans LangeveldContactWaar The Leadership Advisory !u bij kan helpen:hans@theleadershipadvisory.com !+31 653 218 484 linkedin.com/in/hanslangeveld www.theleadershipadvisory.com Amstelveen: The Garden Stroombaan 10 1181 VX Amstelveen Wassenaar: Kasteel de Wittenburg Landgoed de Wittenburg 1 2244 BV Wassenaar -Het vervullen en begeleiden van vaste en tijdelijk executive posities en toezichthoudende posities;!-Onafhankelijk board room advisering o.a. bij verandering en strategie;!-Zelf-evaluaties van Raden van Commissarissen en Raden van Bestuur;!-Individuele- en team coaching;!-Intervisie;!-Leadership assessment (individueel en teams). Wij werken met een team van 20 senior (interim) managers, adviseurs en coaches vanuit onze bureaulocaties in Amstelveen en Wassenaar.