simplebooklet thumbnail

Εργασία μαθητών ΣΤ1- 1ου Δ.Σ. Λαγκαδά

of 0

Το φαΐ μου, η ζωή μου!

Τι Είναι η Υγεία; 

Υγεία είναι η δυναμική ισορροπία του εσωτερικού με το εξωτερικό περιβάλλον, που παρέχει στο άτομο τη δυνατότητα να ζει δημιουργικά, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του και τις επιδιώξεις του.

Η ύπαρξη της δυναμικής ισορροπίας με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον σε ένα συγκεκριμένο οικολογικό πλαίσιο επιτρέπει στο άτομο να ανταποκρίνεται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις και να προσαρμόζεται στις περιβαλλοντικές αλλαγές, διασφαλίζοντας έτσι την αρμονική σχέση με το περιβάλλον του. Η διατάραξη αυτής ακριβώς της αρμονικής σχέσης αποτελεί, τη βασική αιτία πρόκλησης της αρρώστιας, που μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά επίπεδα (κυτταρικό, οργανικό, συμπεριφερολογικό, κοινωνικό).

Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί η ίδια η χώρα μας.  Οι έλληνες είναι από τους μακροβιότερους λαούς του κόσμου, γεγονός που οφείλεται πρωτίστως στο φυσικό περιβάλλον, το κλίμα, τη μεσογειακή διατροφή, τους ισχυρούς κοινωνικούς θεσμούς, και δευτερευόντως στις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, δημόσιες και ιδιωτικές, που παρά τις βελτιώσεις συνεχίζουν να υστερούν σε σύγκριση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.

Θεά Υγεία

Η Υγεία ήταν αρχαιοελληνική θεότητα, προσωποποίηση της Υγείας του σώματος και της ψυχής. Ως αρχαιότερο κέντρο λατρείας της αναφέρεται η Τιτάνη στη Σικυώνα, όπου βρίσκονταν ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση ο Αρίφρων ο Σικυώνιος έγραψε ύμνο για τη θεά, της οποίας η λατρεία διαδόθηκε και στην Αθήνα περίπου από το 420 π.Χ..


Στην ελληνική μυθολογία κατέχει εξέχουσα θέση στην λατρεία του πατέρα της. Ωστόσο, ενώ ο Ασκληπιός συνδέεται άμεσα με την θεραπεία των ασθενειών, η θεά συνδέθηκε με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας.

 

Κατά τη μυθολογία η Υγεία ήταν σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφής της Αθηνάς, αδελφές της δε -ή κόρες της ανάλογα με την εκδοχή του μύθου - ήταν η Πανάκεια, η Ιασώ η Ακεσώ (Ασκληπιάδες) και κατά το Σούδα η Αίγλη. Εκτός από την Αθήνα, τη λάτρευαν και σε άλλες πόλεις, όπως στις Θεσπιές, στην Ελάτεια, στα Μέγαρα, στην Κόρινθο και στο Άργος.

 

 

 

 

 

Ο Ορφικός ύμνος της υγείας δείχνει τη σημασία που απέδιδαν οι αρχαίοι Έλληνες στην υγεία: «Ιμερόεσα, ερατή, πολυθάλμιε, παμβασίλεια, κλύθι μάκαιρ΄ Υγίεια, φερόλβιε, μήτηρ απάντων...»

 

 

 

 

Ο δεκάλογος της υγιεινής διατροφής

Ακούμε πολύ συχνά τις φράσεις, πρέπει να πίνω νερό, να τρώω πρωινό, να τρώω φρούτα και λαχανικά, να μειώσω την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος…. Oλα αυτά δεν είναι τίποτα περισσότερο από μερικές πολύτιμες συστάσεις υγιεινής διατροφής. Έχουν σαν στόχο να εφοδιάσουν το οργανισμό με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την ομαλή λειτουργία του. Τα οφέλη της είναι μοναδικά καθότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αποκτήσουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, ομορφιά, καλύτερη καρδιοαγγειακή λειτουργιά και το πιο σημαντικό, να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση αλλά και την διάθεση μας.

Με λίγα λόγια είμαστε ότι τρώμε… όταν φροντίζουμε το σώμα μας τότε, το ίδιο μας το σώμα, μας «ευγνωμονεί» για μια ζωή..

Το βασικό ερώτημα είναι τελικά έχουμε όλοι μας υγιείς διατροφικές συνήθειες;

  1. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα πλήρες πρωινό, δώστε στον οργανισμός σας με την έναρξη της ημέρα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται για την ορθή λειτουργία του. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη πρωινού συνδέετε με αδυναμία συγκέντρωσης, κακή διάθεση, εξάντληση, παρατεταμένο άγχος και αυξημένη πείνα. Επιλέξτε για πρωινό ένα ποτήρι φυσικό χυμό από εποχιακά φρούτα, μια μερίδα γαλακτοκομικών προϊόντων και μια μερίδα δημητριακών ένα παράδειγμα είναι ένα φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα με κουάκερ, σταφίδες και ένα ψιλοκομμένο φρούτο.
  2. Καταναλώστε τρία ισορροπημένα γεύματα την ημέρα που θα εμπεριέχουν πρωτεΐνες(κοτόπουλο, σολομό άπαχο κρέας, γάλα, τυρί ), υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί ολικής, , πλιγούρι, καλαμπόκι, λαχανικά, φρούτα), λιπαρά(ένα με δύο κουταλιές ελαιόλαδο, ταχίνι).
  3. Μη ξεχνάτε τα ενδιάμεσα γεύματα. Τα μικρά γεύματα (σνακ) μεταξύ των κυρίων γευμάτων μπορούν να κατευνάσουν την πείνα, αλλά μην τρώτε τόσο πολύ ώστε να αντικαταστήσουν τα κανονικά γεύματα. Αντικαταστήστε τα λιπαρά σνακ με φρούτα ωμά ή αποξηραμένα σε συνδυασμό με άψητους ανάλατους ξηρούς καρπούς, παστέλι, πολύσπορα, κριτσίνια ,ένα κομμάτι σπιτικό κέικ με κακάο. Αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά, οι σημαντικότερες πηγές είναι, το κόκκινο κρέας, το αυγό, το βούτυρο , τα πλήρες γαλακτοκομικά(γάλα, τυρί, γιαούρτι) το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση αυτών μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιοαγγειακά προβλήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
  4. Αποφύγετε τα trans λιπαρά Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες. Τα βρίσκουμε στις μαργαρίνες, στα γαριδάκια, σε μπισκότα, πατατάκια και fast food. Η υπερκατανάλωση συνδέεται με προβλήματα των αγγείων και της καρδιάς.
  5. Απαραίτητη η ημερήσια κατανάλωση νερού. Το σώμα αποτελείτε περίπου, 70% από νερό. Πρόκειται για ένα μέσω το οποίο εμποδίζει την διαδικασία της γήρανσης και έχει καθοριστικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Ημερησίως προτείνετε να καταναλώνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό. Μη ξεχνάτε ότι νερό, εμπεριέχεται και στις τροφές αλλά και στα ροφήματα.
  6. Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η αυξημένη κατανάλωση συνδέετε με αφυδάτωση, παχυσαρκία και σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η κύρωση του ήπατος. Ερευνητές μας έχουν ενημερώσει ότι η επιτρεπόμενη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι ένα με δύο ποτά καθημερινά, ενώ για τις γυναίκες είναι ένα.
  7. Θυμηθείτε τα ω3 λιπαρά οξέα, διατηρούν τα κύτταρα του δέρματος ενυδατωμένα προλαμβάνοντας έτσι την πρόωρη γήρανση, ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργιά, την άμυνα του οργανισμού και ενισχύουν την υγεία των ορθώσεων. Δοκιμάστε δυο φορές την εβδομάδα να προσθέσετε στο διαιτολόγιο σας μια μερίδα σολομό, τσιπούρα, σκουμπρί, χέλι αλλά και φυτικών λιπαρών οξέων όπως είναι οι ξηροί καρποί και τα φύκια.
  8. Εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με φρούτα και λαχανικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα, νερό, βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού και βοηθούν στην αποβολή άχρηστων ουσιών από το σώμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε ημερησίως 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών .Μια μερίδα αντιστοιχεί σε ένα φλιτζάνι, για παράδειγμα ένα φλιτζάνι χόρτα είναι η μία μερίδα λαχανικών.
  9. Αποφύγετε το αλάτι, η υπερκατανάλωση του συσχετίζεται με υπέρταση, καρδιοπάθειες, καρκίνο, νεφρικές δυσλειτουργίες, αγγειακές παθήσεις και οστεοπόρωση. Προσέξτε το έτοιμο επεξεργασμένο φαγητό, τις κονσέρβες, το fast food,τα μπισκότα, το κόκκινο κρέας, τα τσιπς, τα γλυκά και τα αλλαντικά
  10. Θυμηθείτε παν μέτρον άριστον. Όλες οι τροφές χρειάζονται στη εβδομαδιαία μας διατροφή και η αιτία είναι ότι όλες, έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Άλλες φορές αποτελούν μια «βόμβα» θρεπτικών στοιχείων και άλλοτε απλά, ευχαρίστησης. Ποτέ κανείς δεν έβλαψε το σώμα του τρώγοντας ένα λουκούλλειο γεύμα, όπου γέλασε και πέρασε όμορφα με αγαπημένα πρόσωπα. Σκεφτείτε το…

 

10 τροφές που λύνουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα, περιστασιακά. Αν εμφανίζετε πιο συχνά ή αν παρουσιάζετε έντονο πόνο ή αιμορραγία θα πρέπει να δείτε γιατρό. Ωστόσο, συχνά η δυσκοιλιότητα είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης ελάχιστων ινών. Επομένως, η επιλογή τροφίμων με περισσότερες ίνες για τη διατροφή σας είναι το απλό φυσικό φάρμακο.

 

 Μούρα

Βατόμουρα, φράουλες, είναι παραδείγματα φρούτων που περιέχουν καλή ποσότητα ινών. Έχουν λίγες θερμίδες, επομένως μπορείτε να καταναλώσετε μεγάλο μπολ μούρων, να τα ρίξετε στο πρωινό με τα δημητριακά σας ή να τα αναμείξετε με τις τηγανίτες.

 

Ποπ κορν

Αποτελεί έναν τρόπο χαμηλό σε λιπαρά, για να εντάξετε περισσότερες ίνες στη διατροφή σας, ιδιαίτερα αν αιτία της δυσκοιλιότητας είναι η έλλειψη ινών. Ωστόσο αν τα ενισχύσετε με αλάτι και βούτυρο αφαιρείτε μερικά οφέλη. Επιλέξτε μια υγιεινή ποικιλία ή ποπ κορν που γίνεται στα μικροκύματα. Το ποπ κορν είναι δημητριακό ολικής άλεσης και η αύξηση των δημητριακών στη διατροφή είναι αποτελεσματικό φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας.

                                                      v

Φασόλια

Τα φασόλια μπορούν να παράσχουν διπλάσιες ίνες σε σχέση με τα περισσότερα λαχανικά και αν τα τρώτε τακτικά θα απομακρύνετε τη δυσκοιλιότητα. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος της σαλάτας σας, να τα μαγειρέψετε στην κατσαρόλα ή να τα προσθέσετε σε ζυμαρικά.                      

 

 

 

 

 

 

Αποξηραμένα φρούτα

Είναι ακόμα μια πηγή διατροφικών ινών που δρα ως φάρμακο κατά της δυσκοιλιότητας. Τα δαμάσκηνα, ιδιαίτερα, είναι σπουδαία, καθώς όχι μόνο περιέχουν ίνες αλλά και σορβιτόλη που είναι φυσικό καθαρτικό. ‘Οπως οι ίνες, η σορβιτόλη είναι είδος υδατάνθρακα και έχει μοριακή δομή παρόμοια με της ζάχαρης. Οι ίνες δεν χωνεύονται και συγκρατούν το νερό, καθώς περνά από το στομάχι. Το νερό μαλακώνει τα κόπρανα και βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.                                                                    

                                                    

 

 

 

 

Ψωμί ολικής άλεσης Είτε σε σάντουιτς είτε σε γεύμα, το ψωμί που τρώτε θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης για να κρατήσει μακριά τη δυσκοιλιότητα. Είναι χαμηλό σε λιπαρά και έχει υψηλά επίπεδα ινών και πολύπλοκων υδατανθράκων.

 

 

 

 

 

 

Δημητριακά πρωινού

Υπάρχουν υπέροχα δημητριακά υψηλά σε ίνες. Επιλέξτε ένα δημητριακό που έχει τουλάχιστον 5 γρ. ίνες ανά μερίδα. Αν το αγαπημένο σας δεν έχει πολλές ίνες, προσθέστε δικές σας, όπως λιναρόσπορο στην κορυφή.         

                                                             

Μπρόκολο                                          

Το μπρόκολο είναι πολύ καλή πηγή ινών. Είναι επίσης καλή πηγή θρεπτικών ουσών ενώ έχει λίγες θερμίδες. Το μαγείρεμα μπορεί να μειώσει το περιεχόμενο σε ίνες. Η καλύτερη μέθοδος είναι ο ατμός και το ψήσιμο. Πριν σερβίρετε, βάλτε μικρή ποσότητα ελαιόλαδου αλατιού και πιπεριού.,                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

Δαμάσκηνα, μήλα και αχλάδια

Η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Η κατανάλωση περισσότερων ωμών φρούτων μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα, επειδή είναι υψηλά σε διατροφικές ίνες. Τα αχλάδια και τα μήλα είναι άλλες επιλογές, επειδή πολλές από τις ίνες βρίσκονται στη φλούδα τους. Είναι επίσης υψηλά σε πηκτίνη. Ένα μικρό ωμό αχλάδι με τη φλούδα έχει 4,4 γρ. ίνες, ενώ ένα μεσαίου μεγέθους μήλο με τη φλούδα περιέχει 3,3 γρ. ίνες.

 

                                                               

     Ξηροί καρποί

Αποτελούν ακόμα μια πηγή ινών. Μεταξύ των καλύτερων είναι τα φυστίκια και τα καρύδια. Να προσέχετε πόσα καταναλώνετε επειδή είναι πυκνά σε θερμίδες. Ανοίξτε το χέρι σας σε χούφτα και γεμίστε μόνο το μέρος της παλάμης.

 

    

 

 

 

 

Ψητές πατάτες

Μια μέτρια ψητή πατάτα με τη φλούδα παρέχει 3,8 γρ. ινών στη μάχη σας κατά της δυσκοιλιότητας. Το βράσιμο και το λιώσιμο της πατάτας με τη φλούδα είναι ακόμα ένας καλός τρόπος να τη σερβίρετε αλλά αποφύγετε τις τηγανιτές καθώς έχουν υψηλά λιπαρά.

 

                                                                       

   

 

Πηγή: http://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/36180/poies-trofes-kanoyn-to-derma-na-lampei.html

αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας!

 

2040 Οι κορυφαίες τροφές για να

 

Οι κορυφαίες τροφές για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας!

 

 

Αν σας ενδιαφέρει να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας γνωρίζετε ότι μπορείτε να το κάνετε τρώγοντας τις κατάλληλες τροφές: Ακολουθούν 10 τροφές που μπορείτε να απολαύσετε και ταυτόχρονα να καθαρίσετε τον οργανισμό σας.

Αβοκάντο
Είναι περίφημη τροφή. Το αβοκάντο περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη. Αποτοξινώνει τον οργανισμό οδηγώντας έξω από αυτόν τις βλαβερές τοξίνες. Μειώνοντας τις χημικές ουσίες και τις τοξίνες στον οργανισμό θα είστε πιο υγιείς και θα αισθάνεστε καλύτερα.

Cranberries
Είναι καλά για την πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού αλλά και για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες που βρίσκονται στον οργανισμό σας. Βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων ουσιών και είναι αντιβακτηριακά, επομένως απομακρύνουν τις τοξίνες.

Λάχανο
Βοηθά στη διάσπαση χημικών ουσιών που βρίσκονται στον οργανισμό. Το θείο που περιέχει βοηθά να απαλλαγείτε από βλαβερές ουσίες, περιλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων.

Λεμόνια
Εκτός από τη γεύση σε ποτά και συνταγές, τα λεμόνια περιέχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προστατεύουν το ήπαρ και βοηθούν στην αποβολή άχρηστων ουσιών του οργανισμού. Η κατανάλωση λεμονιών σε τακτική βάση μπορεί να βελτιώσει την υγεία.

Μπρόκολο
Αν ανήκετε σε αυτούς που δεν αγαπούν το μπρόκολο θα πρέπει να το δοκιμάσετε μια φορά ακόμη. Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό σας. Περιέχει επίσης πολλά ένζυμα που βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το ωμό μπρόκολο είναι καλύτερο, επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Σκόρδο
Ακόμα μια τροφή για την αποτοξίνωση του οργανισμού. ‘Εχει επίσης αντιβιοτικές ιδιότητες και βοηθά την ίαση-εσωτερικά- του οργανισμού. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην τακτική κατανάλωση σκόρδου. Είναι διαθέσιμο και σε μορφή συμπληρωμάτων.

Παντζάρια
Περιέχουν βηταΐνη και πηκτίνη, που βοηθούν το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα. Μπορούν να καθαρίσουν τον οργανισμό και να έχετε έτσι λιγότερες τοξίνες.

Γκρέιπφρουτ
Βοηθά στον καθαρισμό του πεπτικού και μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Είναι επίσης χαμηλό σε σάκχαρα και θερμίδες, επομένως βοηθά και στη δίαιτα.

Ηλιόσποροι
Είναι καλοί για σνακ και μπορούν να αποτοξινώσουν το ήπαρ. Μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από βλαβερές τοξίνες. Επιπλέον εμποδίζουν τη συσσώρευση χοληστερόλης.

Φακές
Βοηθούν στον καθαρισμό του πεπτικού και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Επίσης μειώνουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στην ισορροπία του σακχάρου στον οργανισμό.

 

Ποιες τροφές βοηθούν να μη χάνετε την προσοχή σας;

Το πρωινό, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα είναι μερικές τροφές που βοηθούν στη συγκέντρωση. Υπάρχουν άλλες λύσεις εκτός από τη διατροφή;

                    Τζίνσενγκ, ψάρι μούρα ή καφεΐνη;

Αν ακολουθήσετε τη μόδα σχετικά με τις τροφές και τα διατροφικά συμπληρώματα θα πιστέψετε ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, από το να οξύνουν την προσοχή μέχρι να ενισχύσουν τη μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία.

Ωστόσο δρουν; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθώς μεγαλώνουμε ο οργανισμός μας γερνά μαζί μας.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες να διατηρήσετε υγιή εγκέφαλο αν προσθέσετε έξυπνες τροφές και ποτά στη διατροφή σας.

                 Η καφεΐνη αυξάνει την εγρήγορση

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για να ενισχυθεί το IQ ή να σας κάνει πιο έξυπνο αλλά ορισμένες ουσίες όπως η καφεΐνη μπορεί να σας ενεργοποιήσουν και να σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε.
Περιέχεται στον καφέ, τη σοκολάτα, τα ενεργειακά ποτά και ορισμένα φάρμακα. Η καφεΐνη, σας ξυπνά αν και η επίδραση είναι βραχυπρόθεσμη. Και το περισσότερο, συχνά είναι λιγότερο. Αν το παρακάνετε με την καφεΐνη μπορεί να γίνετε ευέξαπτοι και να μη νιώθετε άνετα.

              Η ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την εγρήγορση

Η ζάχαρη είναι η προτιμώμενη πηγή ανεφοδιασμού για τον εγκέφαλο-όχι η επιτραπέζια αλλά η γλυκόζη την οποία ο οργανισμός επεξεργάζεται από τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες που τρώμε. Για αυτό, ένα ποτήρι από κάτι γλυκό που πίνετε μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ώθηση στη μνήμη, τη σκέψη και την ψυχική ικανότητα.
Αν καταναλώνετε πολύ η μνήμη σας μπορεί να βλαφθεί- όπως και άλλα. Να μην τρώτε πολλή ζάχαρη ώστε να ενισχύσετε τη μνήμη σας χωρίς να αυξήσετε το βάρος.

           Φάτε πρωινό για να εφοδιάσετε τον εγκέφαλό σας

Αν έχετε την τάση να παραλείπετε το πρωινό σας, έρευνες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Φοιτητές που τρώνε τείνουν να έχουν καλύτερη επίδοση σε σχέση με όσους δεν καταναλώνουν πρωινό.
Στις τροφές που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ερευνητών περιέχονται δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά κα φρούτα. Μόνο μην τρώτε υπερβολικά. Ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι πρωινά με πολλές θερμίδες φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη συγκέντρωση.

         Το ψάρι είναι τροφή για τον εγκέφαλο

Μια πηγή πρωτεΐνης που δίνει μεγάλη ώθηση στον εγκέφαλο είναι το ψάρι- πλούσιο σε ωμέγα- 3 λιπαρά που είναι σημαντικά για την υγεία.
Τα συγκεκριμένα υγιεινά λιπαρά έχουν εκπληκτική εγκεφαλική δύναμη.
Η διατροφή με υψηλότερα επίπεδα αυτών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου και πιο αργή νοητική εξασθένηση.

Επίσης, μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της μνήμης, ιδιαίτερα καθώς γερνάμε.
Για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου να τρώτε 2 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

       Προσθέστε καθημερινή δόση ξηρών καρπών και σοκολάτας

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλές πηγές της αντιοξειδωτικής βιταμίνης E, που συνδέεται με λιγότερη νοητική εξασθένηση καθώς γερνάτε.
Η σκούρα σοκολάτα, επίσης έχει άλλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει φυσικά διεγερτικά, όπως η καφεΐνη, που μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση.
Να απολαμβάνετε μέχρι 28 γραμμάρια ξηρών καρπών και σκούρας σοκολάτας την ημέρα, για να έχετε όλα τα οφέλη που χρειάζεστε χωρίς επιπλέον θερμίδες, λιπαρά ή ζάχαρη.

        Προσθέστε αβοκάντο και δημητριακά ολικής αλέσεως

Κάθε όργανο εξαρτάται από τη ροή αίματος, ιδιαίτερα η καρδιά και ο εγκέφαλος.
Μια διατροφή υψηλή σε ολική άλεση και φρούτα, όπως τα αβοκάντο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τα επίπεδα της ‘’κακής’’ χοληστερόλης.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας και ενισχύει τη ροή του αίματος προσφέροντας απλό και νόστιμο τρόπο ενίσχυσης των νευρώνων.
Η ολική άλεση, όπως το ποπκόρν και τα ολόκληρα δημητριακά, επίσης συμβάλλουν σε διατροφικές ίνες και βιταμίνη Ε.
Αν και τα αβοκάντο έχουν λιπαρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά βοηθούν με την υγιή ροή αίματος.

       Τα βατόμουρα είναι σούπερ θρεπτικά

Έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι τα βατόμουρα μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από τη βλάβη που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες και μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν την επίδραση παθήσεων που συνδέονται με την ηλικία, όπως η νόσος του Alzheimer ή η άνοια.
‘Ερευνες επίσης δείχνουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε βατόμουρα βελτιώνει τη μάθηση και τη λειτουργία των μυών ποντικών που έχουν γεράσει καθιστώντας τους ισοδύναμους ψυχικά με πολύ νεότερους ποντικούς.

         Οφέλη της υγιεινής διατροφής

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι αλήθεια. Αν λείπουν από τη διατροφή σας θρεπτικές ουσίες μπορεί να βλαφθεί η ικανότητα συγκέντρωσης. Η μεγάλη και η μικρή κατανάλωση μπορούν επίσης να παρεμβληθούν με την προσοχή.
Ένα βαρύ γεύμα μπορεί ενδεχομένως να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, ενώ πολύ λίγες θερμίδες μπορούν να οδηγήσουν σε πείνα, που σας αποσπά την προσοχή.
Ωφελήστε τον εγκέφαλό σας. Ψάξτε για ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία υγιεινών τροφών.

        Βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα;

Τα ράφια των καταστημάτων ξεχειλίζουν από συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την υγεία.
Αν και πολλές από τις αναφορές της δύναμης των συμπληρωμάτων όσον αφορά την ενίσχυση του εγκεφάλου όπως οι βιταμίνες B, C, E, η βήτα καροτίνη και το μαγνήσιο είναι υποσχόμενες, συμπληρώματα είναι χρήσιμα μόνο σε ανθρώπους των οποίων η διατροφή έχει έλλειψη στη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία.
Ερευνητές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το τζίνσενγκ, το ginkgo, και συνδυασμούς βιταμινών μετάλλων και βοτάνων σχετικά με την επίδρασή τους στον εγκέφαλο.
Ελέγξτε με τον γιατρό σας.

 

 

Ποιες τροφές κάνουν το δέρμα να λάμπει

Όλοι ξέρουμε πως οτιδήποτε σχετίζεται με την υγεία του οργανισμού μας περνάει από τη διατροφή που κάνουμε. Αν δεν τρεφόμαστε σωστά, στερούμε από τον οργανισμό μας αναγκαία θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε. Το ίδιο ισχύει για την επιδερμίδα μας. Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στις καλύτερες τροφές που μπορούν να κάνουν την επιδερμίδα μας να λάμπει.

        Ντομάτες

Το λυκοπένιο, το συστατικό που δίνει στις ντομάτες το έντονο κόκκινο χρώμα τους, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

       Καρπούζι

Το καρπούζι περιέχει πάρα πολύ νερό, ενυδατώνοντας την επιδερμίδα μας, όπως και βιταμίνες Α και C. Επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως και λυκοπένιο, που είναι αναγκαία για την καλή μας υγεία                                        

 

                                Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν καροτενοειδή και βιταμίνη C, που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο ρυθμίζει τη δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματός μας. δύναμη και την ελαστικότητα του δέρματός μας.

 

     Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ έχουν τεράστια οφέλη για το δέρμα. Τα λεμόνια μπορούν να μας βοηθήσουν όταν το δέρμα μας έχει σημάδια ακμής ή ανισότητες στο χρώμα, και μπορούν επίσης να καθαρίσουν τους πόρους. Ένας καλός τρόπος, που πολλοί ειδικοί προτείνουν, είναι να πίνετε το πρωί, με άδειο στομάχι, ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μέλι και λεμόνι.                                                           

 

     Πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, καθώς και πολλά άλλα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, τα πιο καυτερά είδη περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην αποβολή τοξινών από την επιδερμίδα. 

     Λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει υπέροχα αποτελέσματα για το δέρμα μας και όταν το καταναλώνουμε, αλλά και όταν το χρησιμοποιούμε τοπικά. Μπορεί να προσφέρει προστασία από τον ήλιο, να καταπολεμήσει τα βακτήρια και να μαλακώσει το δέρμα.                                                  

 

      Καρότα

Τα καρότα είναι από τα καλύτερα λαχανικά για το δέρμα μας, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και Ε, που είναι αναγκαίες για να έχουμε όμορφη, νεανική εμφάνιση.

 

      Μαύρη σοκολάτα

Μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα μπορεί να έχει υπέροχα αποτελέσματα για την υγεία μας, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Η δράση τους αφορά και την υγεία της επιδερμίδας μας. 

                                                  

     Φράουλες

Οι φράουλες βοηθούν με το λιπαρό δέρμα, και μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τα σπυράκια. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά τους προλαμβάνουν την καταστροφή του κολλαγόνου και προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

 

     Μήλα

Τα μήλα περιέχουν κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος. Επιπλέον, οι φυτικές τους ίνες βοηθούν το πεπτικό μας σύστημα, του οποίου η καλή λειτουργία επίσης σχετίζεται με την επιδερμίδα μας.                                    

                                                                                   

     Αβοκάντο

Περιέχει βιταμίνες Α, C και Ε, που ενυδατώνουν το δέρμα, αλλά και κάλιο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία παίζουν μικρούς ρόλους στην γενικότερη υγεία του δέρματος.

 

Βιταμίνη

Σημαντική για…

Περιέχεται σε…

βιταμίνη Α

Μάτια = όραση, βλεννογόνο, αντίσταση στις μολύνσεις

γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, κρόκος αυγού, κρέας, ψάρια

βήτα καροτένιο

<πρόδρομος> της βιτ Α (προβιταμίνη), καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες

<πορτοκαλί> και <πράσινα> λαχανικά και φρούτα

βιταμίνη D

σχηματισμός και καλή διατήρηση των οστών, συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου

γαλακτοκομικά προϊόντα, μουρουνέλαιο

βιταμίνη Ε

καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες (αντιοξειδωτικός παράγοντας)

φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το έλαιο από φύτρο σίτου, φιστίκια

βιταμίνη Κ

πήξη το αίματος

τυριά κρόκος αυγού, <πράσινα λαχανικά>

βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

αντιοξειδωτική δράση =προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σχηματισμός του συνδετικού ιστού, συμμετέχει στη σύνθεση ορμονών, αυξάνει την πρόσληψη του σιδήρου, σταματά την πρόσληψη χαλκού

φρέσκα φρούτα, πατάτες, ξυνολάχανο, λάχανο

βιταμίνη Β1(θειαμίνη)

μεταβολισμός υδατανθράκων

κρέας (χοιρινό), συκώτι, σπόροι ολικής άλεσης, όσπρια

βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)

συνολικός μεταβολισμός

γάλα, συκώτι, δημητριακά

βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)

μεταβολισμός πρωτεϊνών

σπόροι ολικής άλεσης(σίτος, βρώμη), όσπρια, μπανάνες, πατάτες, κρέας

βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη)

συνολικός μεταβολισμός, σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων

γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, κρέας

βιοτίνη

μεταβολισμός πρωτεϊνών και υδατανθράκων

σπόροι ολικής άλεσης(σίτος, βρώμη), όσπρια, λαχανικά, κρόκος αυγού

νιασίνη

μεταβολισμός υδατανθράκων (μείωση της γλυκόζης), ενέργεια που τροφοδοτεί αερόβιες διαδικασίες

όσπρια, σίτος (ολικής άλεσης), πατάτες, φιστίκια

παντοθενικό οξύ

μεταβολισμός λιπαρών, υδατανθράκων και αμινοξέων, επούλωση τραυμάτων

γάλα, αυγά, ολόκληροι σπόροι, όσπρια

φολικό οξύ

μεταβολισμός DNA, δημιουργία νέων κυττάρων

πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι ολικής άλεσης

Φυσική Ασκηση & Υγεία

 Η επίδραση της φυσικής άσκησης στην υγεία ήταν γνωστή σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Όσο, βέβαια, οι άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν στην ύπαιθρο, ως κυνηγοί, γεωργοί ή πολεμιστές, η άσκηση του σώματος ήταν δεδομένη, λόγω της φύσης της ενασχόλησής τους. Ως ξεχωριστή και αναγκαία δραστηριότητα η άσκηση προέκυψε με τον εκπολιτισμό και την αστικοποίηση, που περιόρισαν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η φυσική άσκηση, ως γυμναστική ή αθλητισμός, αναδεικνύεται σε σημαντική δραστηριότητα σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς, έστω κι αν αποτελούσε κατά κανόνα αποκλειστικά ανδρική υπόθεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, όπως στην αρχαία Ελλάδα και αργότερα στη Ρώμη, οι άνδρες της ιθύνουσας τάξης ξόδευαν για τη σωματική άσκηση περισσότερες ώρες απ’ ό,τι για οποιαδήποτε άλλη καθημερινή τους ενασχόληση

Η τάση αυτή ατόνησε σημαντικά στην πορεία εξέλιξης του Δυτικού πολιτισμού, εξαιτίας κυρίως του τρόπου οργάνωσης της εργασίας και της έλλειψης αντίστοιχων δυνατοτήτων στο νέο αστικό περιβάλλον.  Όμως, τα τελευταία χρόνια, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου και η εξασφάλιση περισσότερου ελεύθερου χρόνου κυρίως στις αναπτυγμένες κοινωνίες, καθώς και η στροφή προς την πρόληψη της σύγχρονης νοσηρότητας η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων και στην καθιστική ζωή, έδωσαν και πάλι στη φυσική άσκηση πρωτεύουσα σημασία.  Ως φυσική άσκηση συνήθως ορίζεται η σωματική κίνηση που παράγεται από τους σκελετικούς μύες με την κατανάλωση ενέργειας και που επιδρά θετικά στην υγεία.  Η γυμναστική, εξάλλου, αποτελεί τύπο φυσικής άσκησης, με σχεδιασμένες, οργανωμένες και επαναλαμβανόμενες σωματικές κινήσεις, για τη βελτίωση ή διατήρηση μιας ή περισσοτέρων συνιστωσών της σωματικής ευεξίας. 

Η αρνητική επίδραση που ασκεί η καθιστική ζωή στη διάρκεια και στην ποιότητα της ανθρώπινης ζωής είναι πλέον πολλαπλά τεκμηριωμένη. Η έλλειψη άσκησης είναι αιτία σημαντικών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Όμως, εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η έλλειψη φυσικής άσκησης θεωρείται παράγοντας κινδύνου και για εκφυλιστικά νοσήματα (σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος), για την παχυσαρκία, για την οστεοπόρωση, για την υπέρταση, για ορισμένους ανοσοεξαρτώμενους καρκίνους, καθώς και για ψυχικές διαταραχές.

Οι αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής δεν περιορίζονται μόνο στην πρόκληση της αρρώστιας. Η άσκηση επηρεάζει άμεσα και τη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία. Με τη φυσική άσκηση προκαλείται καλύτερη αιμάτωση του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και αύξηση της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική διάθεση. Επιπλέον η άσκηση είναι απαραίτητη για τη συντήρηση της φυσικής δομής και λειτουργίας του σώματος. Η έλλειψή της οδηγεί στην αποδυνάμωση ή και στην ατροφία ακόμα του μυϊκού συστήματος και στην απώλεια λειτουργικών ικανοτήτων. Ειδικά στους ηλικιωμένους, οι επιδράσεις αυτές είναι φυσικό να έχουν και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, στο βαθμό που περιορίζουν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης, αυτονομίας και κοινωνικότητας του ατόμου.

Για τους ενήλικες, ενδείκνυται ελαφριά αλλά τακτική φυσική δραστηριότητα (για παράδειγμα, περπάτημα) πέντε μέρες την εβδομάδα. Πιο έντονη άσκηση σε γυμναστήριο ή σε κολυμβητήριο ενδείκνυται μέρα παρά μέρα. Οι μύες χρειάζονται συνήθως 24 ώρες για να αναλάβουν μετά από μέτρια άσκηση και 48 ώρες αν έχουν ασκηθεί στο μέγιστο όριο της αντοχής τους.

Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Αγωγής Υγείας της Μ. Βρετανίας συνιστά 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση πέντε φορές την εβδομάδα (συνταγή 5x30΄), ή έντονη άσκηση πάνω από 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα (συνταγή 3x20΄).

Οι παροτρύνσεις για φυσική άσκηση δεν βρίσκουν ακόμα την πρέπουσα απήχηση.  Ακόμα και στις ΗΠΑ, μόνο το 15% του πληθυσμού ακολουθεί τη συνταγή 3x20΄ και το 22% τη συνταγή 5x30΄, ενώ το 25% δεν ασκείται καθόλου.  Η έλλειψη φυσικής άσκησης είναι πιο συχνή στις γυναίκες, στους μαύρους, στους ισπανόφωνους, στους μεσήλικες και στους φτωχότερους. 

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα οφέλη για την υγεία από τη φυσική άσκηση μειώνονται αν η άσκηση διακοπεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες, και εξαφανίζονται αν δεν υπάρξει συνέχεια στην άσκηση για διάστημα 2-8 μηνών.

Καθιστική νόσος: τι είναι και τι πρέπει να κάνετε…

Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, κατά πιθανότητα είστε καθισμένοι σε κάποια καρέκλα, σωστά; Αν ναι, τότε καλό θα ήταν να σηκωθείτε! Ο παρατεταμένος χρόνος καθιστικής στάσης μέσα στην ημέρα συνδέεται με πολλές ασθένειες.

Αυτή η ομάδα ασθενειών που συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής έχει ονομαστεί καθιστική νόσος.

Έρευνες έχουν συνδέσει την καθιστική στάση για μεγάλες χρονικές περιόδους με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου (ένα σύμπλεγμα επιμέρους παθήσεων που περιλαμβάνει την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και τα μη-φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης). Η καθιστική ζωή φαίνεται επίσης πως αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Η καθιστική νόσος δεν οφείλεται μόνο στην τηλεόραση στο σπίτι

Το να κάθεστε μπροστά από την τηλεόραση δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οποιαδήποτε εκτεταμένη καθιστική στάση (όπως στο γραφείο στη δουλειά, ή πίσω από το τιμόνι καθώς οδηγείτε) μπορεί να είναι επιβλαβής. Μάλιστα, το να ξοδεύετε μερικές ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο, ή σε κάποια άλλη μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο!

Καθιστική νόσος: Τι επιβάλλεται να κάνετε

Η λύση φαίνεται να βρίσκεται στο ότι πρέπει να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε γενικά περισσότερο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να στέκεστε απλά λίγο όρθιοι ή να κάνετε μερικά βήματα “για να ξεπιαστείτε”, όποτε έχετε την ευκαιρία στη δουλειά, ή να σκεφτείτε τρόπους για να περπατάτε λίγο, ενώ εργάζεστε. Για παράδειγμα:

Σταθείτε όρθιοι, καθώς μιλάτε στο τηλέφωνο, ή καθώς τρώτε το σνακ σας.
Εάν εργάζεστε καθισμένοι σε ένα γραφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δοκιμάστε ένα ψηλό γραφείο που να σας βάζει σε όρθια στάση, ή αυτοσχεδιάστε δουλεύοντας σε ένα ψηλό τραπέζι, ή πάγκο.
Περπατήστε λίγο μαζί με τους συναδέλφους σας και μην σηκώνεστε από το γραφείο σας για να πάτε να καθίσετε κάπου αλλού (πχ κουζίνα) όταν κάνετε διάλειμμα στη δουλειά.

Η επίδραση της κίνησης (ακόμα και χαλαρή/ήπια κίνηση) μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα υγείας. Για αρχή, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και αύξηση της ενέργειας που θα έχετε μέσα στην ημέρα.

Ακόμα καλύτερα, η μυϊκή δραστηριότητα που απαιτείται για να στέκεστε όρθιοι ή/και να κινείστε προκαλεί σημαντικές διεργασίες στο σώμα που σχετίζονται με την κατανομή των λιπών και των σακχάρων στον οργανισμό. Όταν κάθεστε, αυτές οι διεργασίες καθυστερήσουν και επιβαρύνεται η υγεία σας.

Μέταλλα

Σημαντική για…

Περιέχεται σε…

Νάτριο

αποθήκευση νερού

επιτραπέζιο αλάτι

Κάλιο

αφυδάτωση, ρύθμιση της πίεσης του αίματος, λειτουργία καρδιάς

φρέσκα φρούτα, ξερά φρούτα, χυμοί φρούτων

Χλώριο

ο πιο σημαντικός συνοδός του νατρίου και του καλίου, σχηματισμός υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι

κοινό επιτραπέζιο αλάτι

Μαγνήσιο

συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός, οι μυϊκές συσπάσεις

προϊόντα ολικής άλεσης, φύτρα σίτου, όσπρια, πατάτες, μπανάνες, πράσινα λαχανικά

Ασβέστιο

σταθερότητα των οστών και δοντιών, μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα και τους μυς

γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Σίδηρος

μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, παραγωγή ενέργειας

κρέας, φακές, κεχρί, προϊόντα ολικής άλεσης, φύτρα φασολιού

Ψευδάργυρος

ανοσοποιητικό σύστημα, επούλωση τραυμάτων, προστασία από τις Ελευθερές ρίζες

κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης

Σελήνιο

προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης

Χρώμιο

μεταβολισμός υδατανθράκων, αυξάνει το σχηματισμό γλυκογόνου και εξοικονομεί γλυκογόνο κατά την διάρκεια της άσκησης

γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά

Ιώδιο

λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, μεταβολισμός ενέργειας

θαλασσινά ψάρια, ιωδιούχο αλάτι

 

Μέταλλα

Σημαντική για…

Περιέχεται σε…

Νάτριο

αποθήκευση νερού

επιτραπέζιο αλάτι

Κάλιο

αφυδάτωση, ρύθμιση της πίεσης του αίματος, λειτουργία καρδιάς

φρέσκα φρούτα, ξερά φρούτα, χυμοί φρούτων

Χλώριο

ο πιο σημαντικός συνοδός του νατρίου και του καλίου, σχηματισμός υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι

κοινό επιτραπέζιο αλάτι

Μαγνήσιο

συμμετέχει σε περισσότερες από 300 αντιδράσεις στον οργανισμό, όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός, οι μυϊκές συσπάσεις

προϊόντα ολικής άλεσης, φύτρα σίτου, όσπρια, πατάτες, μπανάνες, πράσινα λαχανικά

Ασβέστιο

σταθερότητα των οστών και δοντιών, μεταβίβαση μηνυμάτων στα νεύρα και τους μυς

γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Σίδηρος

μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα, παραγωγή ενέργειας

κρέας, φακές, κεχρί, προϊόντα ολικής άλεσης, φύτρα φασολιού

Ψευδάργυρος

ανοσοποιητικό σύστημα, επούλωση τραυμάτων, προστασία από τις Ελευθερές ρίζες

κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης

Σελήνιο

προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, προϊόντα ολικής άλεσης

Χρώμιο

μεταβολισμός υδατανθράκων, αυξάνει το σχηματισμό γλυκογόνου και εξοικονομεί γλυκογόνο κατά την διάρκεια της άσκησης

γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, δημητριακά

Ιώδιο

λειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα, μεταβολισμός ενέργειας

θαλασσινά ψάρια, ιωδιούχο αλάτι

 

7 καλοί λόγοι για να τρώμε σοκολάτα

 

                    1. Καταπολεμά το άγχος

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει βαλεριανικό οξύ, το οποίο είναι μια μυοχαλαρωτική ουσία και ηρεμιστικό. Επίσης, η ζάχαρη στη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πίεση.

                   2. Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Περιέχει κανναβινοειδείς ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον υποθάλαμο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα. Αυτό δεν είναι ιδανικό εάν είστε σε δίαιτα, αλλά, για όσους θέλουν να πάρουν βάρος κατά την ανάρρωση, η σοκολάτα θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει βρείτε την όρεξή σας.

                  3. Διεγείρει τον οργανισμό

Περιέχει το διεγερτικό θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη μας διεγείρει, αλλά δεν μας προσθέτει νευρικότητα, όπως η καφεΐνη.

                  4. Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας

Το άρωμα της σοκολάτας επιβραδύνει τα εγκεφαλικά κύματα, κάνοντάς μας να αισθάνομαστε περισσότερο ήρεμοι. 'Οταν τρώμε σοκολάτα, έχουμε την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο.

                 5. Δε δημιουργεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Η σοκολάτα είναι απολύτως ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε  

                6. Αυξάνει τα χρόνια της ζωής μας

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, εμποδίζουν την οξείδωση της επιβλαβούς χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

               7. Βοηθά την πέψη του γάλακτος (να χωνέψουμε το γάλα)

Μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη διεγείροντας τη δραστηριότητα του ενζύμου λακτάση στο έντερο.

 

 

 

 

Τρώμε καρκίνο! Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε»…

 Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές:

30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο 32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Μερικές απο τις ουσίες που προστίθενται στα τρόφιμα είτε από το περιβάλλον , είτε κατά την παρασκευή τους και θεωρούνται καρκινογόνες ή μεταλλαξιογόνες περιγράφονται παρακάτω:
Σολωμός, ξιφίας, γαλέος, τόνος

Τα ψάρια αυτά περιέχουν υδράργυρο σε πολλές περιπτώσεις πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Ο υδράργυρος προέρχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό κυρίως που είναι μολυσμένος με υδράργυρο. Ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Μάλιστα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στις έγκυες γυναίκες να μην καταναλώνουν αυτήν την κατηγορία ψαριών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και για τον υπόλοιπο πληθυσμό μια φορά τον μήνα .Παρόμοιες συστάσεις έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από τους αντίστοιχους οργανισμούς Αυστραλίας και Καναδά. Επισημαίνεται σε κάθε περίπτωση ότι τα αναφερόμενα αφορούν μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Επισημαίνεται ότι τα ψάρια του Αιγαίου είναι απολύτως ασφαλή απο μετρήσεις που έχουν γίνει και είναι απαραίτητα για την υγιεινή διατροφή. Περαιτέρω η Πολιτεία πρέπει να κάνει περισσότερους και συστηματικότερους ελέγχους για τα εισαγόμενα ψάρια αυτής της κατηγορίας, που δυστυχώς δεν γίνονται.

Χρωστικές


Πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε η ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες ή οποία ήταν ύποπτη για καρκινογενέσεις και προστίθεται σε τρόφιμα και αναψυκτικά για να τους δώσει εντονότερο κόκκινο χρώμα. Η χρωστική Ε120 ή Red 2G παράγεται απο ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης απο την σκόνη της χρωστικής. Στην διάρκεια της θητείας στον ΕΦΕΤ αποσύρθηκε η χρωστική Ε129 ως ύποπτη για καρκινογενέσεις που έμπαινε σε λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος …πιο αλανιάρικο, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα.. Παρατηρούμαι τις ετικέτες των τροφίμων και ιδιαίτερα των αναψυκτικών και δεν καταναλώνουμε εκείνες που περιέχουν πολλά Ε. Προτιμούμε φρέσκους χυμούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Νιτρώδη, Νιτρικά


Τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα που προστίθενται για συντήρηση σε καπνιστά ψάρια, κρέατα, αλλαντικά κλπ. μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος. Επίσης σε καπνιστά και ψεροξημένα τρόφιμα είναι πιθανόν να υπάρχουν κυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες όπως το βενζοπυρένιο, που είναι καρκινογόνοι. Περιορίζουμε την κατανάλωση αυτών των τροφών επίσης λόγω του οτι περιέχουν αυξημένες ποσότητες αλατιού και μπαχαρικών. Κηπευτικά προϊόντα που αρδεύονται απο περιοχές που η γεώτρηση περιέχει νιτρικά ή είναι προϊόντα θερμοκηπίου που έχουν χρησιμοποιηθεί νιτρικά λιπάσματα, τότε είναι πιθανόν να περιέχουν νιτρικά που είναι ύποπτα για καρκίνους στο πεπτικό σύστημα .Επίσης το νερό γεωτρήσεων που περιέχει πάνω από 50mg/lt σε νιτρικά δεν πρέπει να καταναλώνεται ως πόσιμο.

Κονσέρβες


Στίς κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) γι α να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο.Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται ΔιςΦαινόλη Α( ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού,διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί απο την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

Κρεατικά στα κάρβουνα


Κρέατα και προϊόντα κρέατος που υπερψήνωνται στα κάρβουνα το λίπος στην υψηλή θερμοκρασία της φλόγας λιώνει αντιδρά με ανθρακούχες ενώσεις και σχηματίζει καρκινογόνες ουσίες που απορροφώνται από το κρέας. Το ίδιο συμβαίνει και για το καρβουνιασμένο κρεας. Τα τμήματα του καρβουνιασμένου κρέατος πρέπει να αφαιρούνται και το κρέας πρέπει να ψήνεται σε απόσταση απο την φλόγα ή χρήση ηλεκτρικής συσκευής.

Αφλατοξίνες


Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί κλπ, σπόροι, ξηροί καρποί εάν δεν παστεριοποιηθούν κατάλληλα ή οι ξηροί καρποί και σπόροι αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος. Δυστυχώς εδώ ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος και επιτείνεται με την απουσία συστηματικών ελέγχων.

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων


Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων αποτελούν πρόβλημα λόγω της μη συμμόρφωσης των αγροτών και της απουσίας ελέγχων από την πολιτεία. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ύποπτα για βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού ,το κεντρικό νευρικό σύστημα και για καρκινογενέσεις. Τα αυξημένα ποσοστά καρκινογένεσης τα τελευταία χρόνια μεταξύ των αγροτών οφείλεται στην χρήση φυτοφαρμάκων χωρίς προφυλάξεις (γάντια, στολές, μάσκες κλπ). Η απουσία ελέγχων από την πολιτεία καθιστά τους καταναλωτές απροστάτευτους απο τους κινδύνους που εγκυμονούν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων των οποίων οι επιπτώσεις εμφανίζονται αργότερα.Μια συμβουλή προς καταναλωτές είναι να πλένουν καλά τα τρόφιμα αυτά, να ξεφλουδίζουν όσα ξεφλουδίζονται, να καταναλώνουν προϊόντα εποχής οχι θερμοκηπίου και σε περιπτώσεις βιολογικά προϊόντα.

Ακρυλαμίδη


Περισσότερο από δέκα χρόνια πριν στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας ανακοίνωσαν Σουηδοί επιστήμονες οτι αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου σχηματίζονταν μια ουσία την ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης. Έτσι παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσίπς κάθε κατηγορίας, ποπ κόρν, κλπ κατά το ψήσιμο σχηματίζεται ακρυλαμίδη, η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων. Η ακρυλαμίδη δεν υπάρχει στα τρόφιμα που αναφέρθηκαν, αλλά σχηματίζεται κατά το ψήσιμο από αντίδραση αμυλούχων συστατικών με το αμινοξύ ασπαραγίνη. Οι βιομηχανίες τροφίμων προσπαθούν να περιορίσουν το ποσοστό ακρυλαμίδης στα τρόφιμα είτε μειώνοντας την θερμοκρασία είτε με διάφορες άλλες μεθόδους.

Το φαινόμενο παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Οι επιπτώσεις στον οργανισμό από τα τρόφιμα αυτά, δεν εμφανίζονται άμεσα αλλά χρόνια αργότερα, καλό θα είναι όμως να περιορίζουμε την κατανάλωση των προϊόντων αυτών ,να καταναλώνουμε τρόφιμα με αντικαρκινική δράση ,και να καταναλώνουμε τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες διότι διευκολύνουν τις κενώσεις και έτσι αποβάλλονται οι καρκινογόνες ουσίες πριν απορροφηθούν από το παχύ έντερο. Η αντικαρκινική δράση κατηγοριών τροφίμων θα δημοσιευθεί σε επόμενο κείμενο.

Πρόγραμμα Διατροφής
 

Δευτέρα

 

Τρίτη

 

Τετάρτη

 

Πέμπτη

 

Παρασκευή

 

Σάββατο

 

Κυριακή

 

Πρωινό

Δημητριακά
με γάλα
Φέτα
με μερέντα

γάλα με

δημητριακά

Φέτα
με μαρμελάδα
αυγό γιαούρτι Τοστ

Δεκατιανό

φρούτο Κουλούρι φρούτο φρούτο Κριτσίνια Μπάρα
δημητριακών
Μήλο
Μεσημεριανό Μακαρόνια
με κιμά
Κοτόπουλο
με ρύζι
Μπριάμ Σπανακόρυζο Φακές Φασολάκια Κοτόσουπα
Απογευματινό φρούτο φρούτο Μπανάνα Φέτα
με ταχίνι
φρούτο φρούτο Σπανακόπιτα
Βραδινό σαλάτα γιαούρτι Μπριάμ αυγό λουκάνικα γαλοπούλας Φρυγανιές
με κασέρι
γιαούρτι
  Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο/Κυριακή
Πρωινό Μια φέτα ψωμί
με μέλι
1 ποτήρι γάλα 1 κουλούρι Μια φέτα ψωμί
με κασέρι
και μέλι
γιαούρτι Δημητριακά
με γάλα
Δεκατιανό 1 τοστ
με γαλοπούλα
και κασέρι
1 κουλούρι 1 κομμάτι κέικ 1 κομμάτι
σπιτική πίτα
Σάντουιτς
με τυρί άσπρο
και ντομάτα
1 κρουασάν
από τον φούρνο
Μεσημεριανό Σούπα Όσπρια
(π.χ. φακές)
Κρέας
με σαλάτα
Ζυμαρικά
(π.χ. μακαρόνια)
Ψάρια Συνδυασμοί
(π.χ. γεμιστά,
μουσακάς κτλ)
Απογευματινό Φρούτο 1 γιαούρτι
με μέλι
1 βραστό αυγό Ρυζόγαλο φρούτο 1 σαλάτα
Βραδινό Αυγόφετες
και 1 ποτήρι γάλα
1 βραστό αυγό Τραχανά 1 τόστ
με γαλοπούλα
και κασέρι
1 φλυτζάνι γάλα
και μπισκότα
Φρυγανιές
με μέλι