Bericht van overlijden direct melden aan:
Jan Worm
Abram Rutgers
Jan Hoogland
Myra Brons
Paul v.d.Kaaden
Noortje v.d. kaaden
Moniek v.d. Kaaden
Wim Ausum
Paul den Nijs
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 2 van 24☐ Aangifte van overlijden doenHet overlijden van uw partner moet gemeld worden bij de gemeente waar uw partner is overleden. Meestal doet de uitvaartondernemer aangifte van overlijden. Maar u kunt dit ook zelf doen. De naam van de persoon die aangifte doet, komt op de akte van overlijden te staan. De aangifte moet vóór de uitvaart en bijna altijd binnen 6 werkdagen na het overlijden gedaan zijn.Verklaring van overlijdenVoor de aangifte heeft u de verklaring van overlijden nodig. Deze krijgt u van de arts die het overlijden heeft vastgesteld. Dit kan de huisarts zijn, bijvoorbeeld als uw partner thuis is overleden. Maar het kan ook een arts in het ziekenhuis van overlijden zijn.Akte van overlijdenNa aangifte van overlijden verwerkt de gemeente het overlijden van uw partner in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP). De gemeente maakt hiervoor een akte van overlijden. Dit is een officieel document waarin staat dat uw partner is overleden. U kunt de gemeente om een kopie van de akte vragen, u krijgt dan (tegen betaling) een uittreksel van de akte van overlijden. De kopie heeft u nodig om (financiële) zaken af te handelen.Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 3 van 24☐ Uitvaart regelen en betalenU mag de uitvaart van uw partner zelf organiseren. U kunt er ook voor kiezen om de organisatie (deels) over te laten aan een uitvaartondernemer. U bent altijd vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen.Wie betaalt de uitvaart?Degene die de uitvaartondernemer opdracht geeft, betaalt de uitvaartkosten. Ook als hij of zij geen erfgenaam is van uw partner. Maak daarom als opdrachtgever direct afspraken met de uitvaartondernemer over:het moment dat de uitvaartondernemer zijn werkzaamheden begint en in rekening kan brengen;de inhoud van de werkzaamheden;de kosten van de werkzaamheden;de voorwaarden voor eventueel meerwerk;de betaling.Zo kunt u misverstanden en vervelende verrassingen voorkomen.Uitvaart betalen uit de erfenisHad uw partner spaargeld? Dan kunt u de uitvaart betalen vanuit de erfenis (nalatenschappen).Uitvaart betalen uit verzekeringHad uw partner een uitvaartverzekering? Bekijk dan de voorwaarden van de uitvaartverzekering. De uitvaartverzekering dekt vaak een deel, maar niet alle kosten voor een uitvaart. Soms biedt de verzekeraar een uitvaartondernemer die de uitvaart organiseert. U bent niet verplicht hier gebruik van te maken.Uitvaart binnen 6 werkdagenBegraven of cremeren mag niet eerder dan 36 uur na overlijden. En niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekeinde en feestdagen zijn geen werkdagen. Voor een langere of kortere periode voor de uitvaart heeft u toestemming van de burgemeester nodig.Meer lezen over regels begraven en cremeren (Rijksoverheid) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-bij-begraven-en-cremeren)Meer lezen over plaats van begrafenis of crematie (Rijksoverheid) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/waar-overledene-begraven-of-cremeren)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 4 van 24
Blokkeren van rekening pas na een paar dagen doen
☐ Bankrekening blokkerenLaat de bankrekening van uw partner blokkeren. Dit doet u door het overlijden te melden bij de bankvan uw partner, vaak kan dat online of telefonisch. Er kan dan niets meer van de rekening wordenafgeschreven. Automatische incasso’s worden meestal nog wel afgeschreven.Had u een gezamenlijke rekening met uw partner? Dan houdt u meestal toegang tot deze rekening.Inuitzonderlijke gevallen blokkeert de bank de rekening.Verdere afhandeling bankzakenHeeft u de bank op de hoogte gesteld van het overlijden en zijn de rekeningen geblokkeerd? Danneemt de bank meestal op een later moment contact met u op om verdere zaken af te handelen.Bijvoorbeeld welke documenten nodig zijn. Als duidelijk is wie de erfgenamen zijn, kan éénerfgenaam met een volmacht de rekening laten deblokkeren. De rekening komt dan op naam testaan van de erfgenaam.Is er een executeur? Dan mag hij betalingen doen vanaf de rekening van uw partner.Hulp voor nabestaandenVeel banken hebben een speciale afdeling voor nabestaanden, bijvoorbeeld een servicedesk voornabestaanden. De medewerkers van die afdeling helpen u met de afhandeling van bankzaken,rekeningen betalen en de hypotheek afwikkelen.Meer lezen over erven (Rijksoverheid.nl) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven)Eigen aantekeningen:Regelen na de uitvaart: binnen enkele weken
My Awesome Title
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 5 van 24☐ Overlijden melden bij hypotheekverstrekkerU moet het overlijden van uw partner bij de hypotheekverstrekker melden. De hypotheek blijft doorlopen tot u aangeeft wat er met de hypotheek moet gebeuren. U kunt in de koopwoning blijven wonen of de koopwoning verkopen.Voor advies kunt u terecht bij een hypotheekadviseur.Wilt uw meer weten over erven en erfgenamen? Vul de vragen in op Rijksoverheid.nl en maak een persoonlijk overzicht.Erven: wat moet ik regelen en weten? (Rijksoverheid.nl) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/erven-wat-moet-ik-regelen)Eigen aantekeningen:☐ Abonnementen en contracten opzeggen of wijzigenU kunt abonnementen, lidmaatschappen en contributies van uw partner overschrijven op uw naam, of opzeggen. Een overzicht van (automatische) betalingen kunt u vinden via bankafschriften of via online bankieren. Vaak heeft u voor de opzegging of overschrijving een kopie van de akte van overlijden nodig.Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op de krant, een sportlidmaatschap en contracten met een energieleverancier of wateraanbieder.Geadresseerde reclamepost stopzettenVoorkom dat er nog geadresseerde reclamepost naar uw overleden partner wordt verstuurd. U kunt de contactgegevens laten blokkeren via het Nationaal Overledenenregister.Partner registreren bij Nationaal Overledenenregister ( Postfilter.nl (https://nationaaloverledenenregister.nl/registreren))Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 6 van 24☐ Verzekeringen aanpassen of opzeggenHet overlijden van uw partner kan gevolgen hebben voor de verzekering(en) van uw partner. En voor uw eigen verzekering(en). Een overlijden wordt niet automatisch doorgegeven aan een verzekeraar. U kunt een verzekering laten aanpassen aan de nieuwe situatie, of anders opzeggen. Neem daarvoor contact op met de verzekeraar(s).Een overzicht van (automatische) betalingen vindt u via bankafschriften of via online bankieren. Vaak heeft u voor de opzegging of overschrijving een kopie van de akte van overlijden nodig.Zorgverzekering stopt vanzelfU hoeft het overlijden van uw partner niet door te geven aan de zorgverzekeraar. Dit doet de gemeente voor u, na de aangifte van overlijden. De zorgverzekering stopt dan vanzelf.Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 7 van 24☐ Kenteken op naam zettenHad uw partner een auto en erft u deze? Dan kunt u de auto houden, verkopen of laten slopen.Auto houdenAls u de auto houdt, moet u het kenteken binnen 5 weken op uw naam laten zetten. Dit heet overschrijven. Zo voorkomt u dat verplichtingen als de motorrijtuigenbelasting en apk op naam blijven staan van uw partner.Auto verkopenAls u de auto wilt verkopen, dan moet de koper het kentekenbewijs op zijn naam laten zetten.Auto laten slopenWilt u de auto laten slopen? Kies dan voor een erkend sloopbedrijf. Alleen zo krijgt u een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat de auto niet meer op naam staat van uw partner.Meer lezen over een auto erven (Rijksoverheid.nl) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-een-auto-erf)Kenteken overschrijven (RDW) (https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-kentekenbewijs/bij-wijzigingen/voertuig-op-naam-zetten-na-overlijden-eigenaar)Auto verkopen (RDW) (https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/kopen-en-verkopen/een-auto-verkopen)Auto laten slopen (RDW) (https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/slopen/auto-slopen?utm_source=intern&utm_campaign=redirect&utm_medium=https%3A%2F%2Fwww.rdw.nl%2Fparticulier%2Fvoertuigen%2Fauto%2Fslopen-of-demonteren%2Fslopen-bij-rdw-erkend-demontagebedrijf)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 8 van 24☐ Voorlopige aanslag wijzigen of stoppenAls uw partner een bedrag terugkreeg, stopt de Belastingdienst deze betaling nadat er aangifte van overlijden is gedaan. Als uw partner maandelijks een aanslag moest betalen, dan moet u de wijziging zelf aan de Belastingdienst doorgeven. Neem contact op met de Belastingdienst via het gratis telefoonnummer 0800 - 235 8354.Uw eigen voorlopige aanslag wijzigenKrijgt u zelf een voorlopige aanslag? Geef dan ook de verandering in uw situatie door. Of zet uw voorlopige aanslag stop. Zo voorkomt u dat u achteraf moet terugbetalen.Uw eigen maandelijkse voorlopige aanslag wijzigen of stopzetten (Belastingdienst) (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/een-voorlopige-aanslag-stoppen-of-wijzigen-bij-een-overlijden)Eigen aantekeningen:Regelen na de uitvaart: binnen enkele maanden
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 9 van 24☐ Erfenis verdelenVolgens de wet erft u samen met de kinderen van uw partner ieder een deel. Dit kunnen kinderen zijn die u samen met partner had, of de kinderen van uw partner uit een eerdere relatie.U heeft 3 maanden de tijd om te kiezen wat u met de erfenis doet. U kunt kiezen voor:Erfenis zuiver aanvaardenZuiver aanvaarden betekent dat u alle bezittingen accepteert, maar ook alle schulden. Ook als er meer schulden dan bezittingen zijn.Erfenis beneficiair aanvaardenBeneficiair aanvaarden betekent dat u de erfenis alleen aanvaardt als de bezittingen groter zijn dan de schulden. De schulden hebben dan geen gevolgen voor uw eigen vermogen als de schulden groter blijken te zijn dan de bezittingen.Erfenis verwerpenVerwerpen betekent dat u de erfenis weigert.Wilt u meer informatie over erven? Vul dan de vragenlijst in op Rijksoverheid.nl en maak een persoonlijk overzicht.Erven: wat moet ik regelen en weten? (Rijksoverheid.nl) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/erven-wat-moet-ik-regelen)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 10 van 24☐ Verklaring van erfrecht aanvragenErfgenamen hebben vaak een verklaring van erfrecht nodig om zaken af te handelen. Bijvoorbeeld om de rekening van de overledene te deblokkeren. In de verklaring van erfrecht staat wie er is overleden, of er een testament is opgemaakt en wie de erfgenamen zijn. Ook staat in de verklaring of de erfgenamen de erfenis hebben aanvaard.U kunt een verklaring van erfrecht op laten maken door een notaris. De kosten verschillen per notaris.Keuze erfgenamen vastleggen in verklaring van erfrechtZijn er veel erfgenamen of zijn de erfgenamen moeilijk te vinden? Dan kan het enkele weken of maanden duren voordat een notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven. Zijn alle erfgenamen bekend? Dan moeten zij kiezen of zij hun erfdeel verwerpen of onder welke voorwaarden zij hun erfdeel aanvaarden. De notaris legt de keuze van elke erfgenaam vast in de verklaring van erfrecht.Inschrijven in KadasterDe verklaring van erfrecht kunt u laten inschrijven in het Kadaster. Dit betekent dat een woning (of ander goed) op naam van de erfgenamen komt te staan. Dit is nodig als de erfgenamen de woning willen verkopen. Ook ontvangt de erfgenaam de WOZ en andere stukken op de juiste naam. Inschrijving in het Kadaster is gratis. De notaris kan wel een vergoeding vragen voor inschrijving in het Kadaster.Meer lezen over verklaring van erfrecht (Rijksoverheid) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/wat-is-een-verklaring-van-erfrecht-en-wanneer-heb-ik-deze-nodig)Meer lezen over verklaring erfrecht inschrijven in Kadaster (Kadaster) (https://www.kadaster.nl/situaties/regelen-via-de-notaris)Meer lezen over erven (Rijksoverheid) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 11 van 24☐ Aangifte inkomstenbelasting doenU krijgt vanzelf bericht van de Belastingdienst als u voor uw partner aangifte inkomstenbelasting moet doen. De Belastingdienst stuurt dan een brief met een F-formulier. Het F-formulier is een uitgebreid, papieren formulier voor de belastingaangifte. De Belastingdienst stuurt dit formulier naar het correspondentieadres dat ze gebruiken voor contact met de nabestaanden.U ontvangt het formulier meestal binnen 3 maanden na het overlijden van uw partner. Heeft u geen F-formulier ontvangen? Maar denkt u dat er wel aangifte moet worden gedaan? Vraag dan het F-formulier aan bij de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800-2358354.Hulp bij invullenHet F-formulier komt standaard met een korte toelichting. Heeft u vragen of extra hulp nodig? Bel dan de BelastingTelefoon voor nabestaanden: 0800-2358354.Meer lezen over aangifte met het F-Formulier (Belastingdienst) (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/na-een-overlijden/content/inkomstenbelasting-stappenplan-invullen-f-formulier)Eigen aantekeningen:☐ Levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering laten uitkerenHad uw partner een levensverzekering of overlijdensrisicoverzekering? Dan krijgen de begunstigden die in de polis staan vermeld een bedrag uitgekeerd.Wanneer u begunstigde bent, neemt u contact op met de verzekeraar. Het kan zijn dat de verzekeraar om een verklaring van erfrecht vraagt.Meer lezen over de verklaring van erfrecht (Rijksoverheid) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erven/vraag-en-antwoord/wat-is-een-verklaring-van-erfrecht-en-wanneer-heb-ik-deze-nodig)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 12 van 24☐ Paspoort inleverenU levert het paspoort (of identiteitskaart) van uw partner in bij de afdeling Burgerzaken van uw gemeente. Er is geen wettelijk termijn waarbinnen u het paspoort moet inleveren. Het kan zijn dat u voor sommige regelzaken (een kopie van) het paspoort van uw partner nodig heeft. Het is daarom handig om het paspoort of de identiteitskaart in te leveren als alle administratieve zaken zijn afgehandeld.Eigen aantekeningen:Dit gebeurt automatisch☐ Huwelijk eindigtEen huwelijk eindigt vanzelf op het moment van overlijden. U kunt het overlijden van uw partner laten bijschrijven in het trouwboekje. Dit kan tijdens de aangifte van overlijden, maar ook op een later tijdstip. U kunt het trouwboekje alleen laten bijschrijven in de gemeente waar uw partner is overleden.Heeft u huwelijkse voorwaarden vastgelegd met bijvoorbeeld afspraken over de bezittingen? Dan gelden deze afspraken nog wel. Vragen over de huwelijkse voorwaarden kunt u stellen aan de notaris.Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 13 van 24☐ Zorgverzekering stopt vanzelfU hoeft het overlijden niet door te geven aan de zorgverzekeraar. Dat doet de gemeente voor u, zodra er aangifte van overlijden is gedaan. De zorgverzekering eindigt op de dag na het overlijden. Stond u bij uw partner op de polis? Dan blijft u verzekerd. U krijgt uw eigen polis met dezelfde voorwaarden en vergoedingen. Stonden er ook kinderen op de polis? Dan komen zij bij u op de nieuwe polis te staan.Eventuele declaraties worden nog uitbetaald. Te veel betaalde premie en eigen risico krijgt u terug. Voor meer informatie over de afwikkeling van de zorgverzekering neemt u contact op met de zorgverzekeraar.Eigen aantekeningen:☐ AOW stoptKreeg alleen uw partner AOW? Deze stopt nadat er aangifte van overlijden is gedaan. U hoeft het overlijden niet apart door te geven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dit doet de gemeente. De AOW en de inkomensondersteuning stoppen op de dag na het overlijden.Heeft uw partner al AOW voor de hele maand ontvangen? De teveel betaalde AOW wordt afgetrokken van het openstaande vakantiegeld. Soms blijft dan een bedrag over dat u ontvangt. Dit bedrag wordt gestort op het rekeningnummer van uw partner.Ik krijg ook AOWKrijgt u ook AOW? Dan krijgt u vanaf de maand van het overlijden een AOW voor alleenstaanden. Dit bedrag is hoger dan de AOW voor een gehuwde.Overlijdensuitkering SVBU heeft recht op een overlijdensuitkering van de SVB. De overlijdensuitkering is 1 maand bruto AOW plus vakantiegeld. U betaalt daarover geen belasting of premies. U krijgt hierover een brief.Meer lezen over AOW na overlijden (SVB) (https://www.svb.nl/nl/aow/er-is-iemand-overleden)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 22 van 24☐ Ouderlijk gezagHad u met uw partner samen ouderlijk gezag over uw kinderen? Dan krijgt u automatisch alleen het gezag. Had uw partner alleen het ouderlijk gezag? Dan bepaalt de rechter wie het gezag over uw kinderen krijgt.Lees meer over ouderlijk gezag bij overlijden (Rijksoverheid.nl) (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/wie-krijgt-het-gezag-over-mijn-kind-als-ik-kom-te-overlijden)Eigen aantekeningen:☐ Aangifte erfbelasting doenAls u een erfenis ontvangt, moet u misschien erfbelasting betalen. De Belastingdienst stuurt u een brief. U ontvangt de brief binnen 4 maanden na het overlijden van uw partner. Na de aangifte krijgt u bericht of u erfbelasting moet betalen.De Belastingdienst rekent belastingrente over de erfbelasting. U kunt de erfbelasting ook eerder betalen, zodat u minder belastingrente betaalt. U doet dit door een voorlopige aanslag erfbelasting aan te vragen.Meer lezen over aangifte erfbelasting doen (Belastingdienst) (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/wanneer-moet-mijn-aangifte-erfbelasting-binnen-zijn)Voorlopige aanslag erfbelasting downloaden (Belastingdienst) (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/voorlopige-aanslag-erfbelasting)Aangifte erfbelasting 2021 doen (Belastingdienst) (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/online-aangifte-erfbelasting-2021)Eigen aantekeningen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijdenVersie van 04-12-2021, 11.21 uurPagina 23 van 24☐ Socialmediaprofiel aanpassen of verwijderenHad uw partner 1 of meer profielen op social media, bijvoorbeeld Facebook of Twitter? Dan kunt u deze profielen (laten) aanpassen of verwijderen. Bij Facebook en Instagram is het bijvoorbeeld mogelijk het account te verwijderen. Of om het account de herdenkingsstatus te geven. Hoe u het account aanpast of verwijdert kunt u lezen op de website van de social media.Meer lezen over digitale nalatenschappen (https://veiliginternetten.nl/digitaal-nalatenschap/)Eigen aantekeningen:☐ Koninklijke onderscheiding terugsturenHeeft uw partner een koninklijke onderscheiding in Orde van Oranje-Nassau of de Orde van de Nederlandse Leeuw? Dan zijn er 2 mogelijkheden:De koninklijke onderscheiding terugsturen. Deze blijft namelijk eigendom van de staat.De koninklijke onderscheiding houden, maar een borgsom betalen.Als nabestaande ontvangt u hierover een brief van de Kanselarij der Nederlandse Orden. U kunt ook zelf contact opnemen.Meer lezen over koninklijke onderscheidingen (Lintjes.nl) (https://www.lintjes.nl/onderscheidingen)Contact opnemen met Kanselarij der Nederlandse Orden (Lintjes.nl) (https://www.lintjes.nl/contact)Eigen aantekeningen:
Vaste lasten en budget vóór het overlijden
Vaste lasten en budget na het overlijden