simplebooklet thumbnail

of 0

 

Boken om Annalena

 

- Att prata på Annalenska

Historien om Annalena: Den 22 april år 1967 föddes en flicka. Denna flicka kom att döpas till Annalena Elisabet Wiik. Redan sedan barnsben har hon varit väldigt sprallig och busig. När hon var fyra år gammal träffade hon sin livslånga partner in crime Annica. De har gjort allt och lite till tillsammans. När AnnaLena inte var med Annica så var hon barnvakt åt sin 11 år yngre bror Magnus. Eftersom Magnus är 11 år yngre kunde hon få honom att göra de mest konstiga saker. Det finns bland annat ett kassettband där man får höra hur en konversation mellan AnnaLena 13 år och Magnus 2år gammal gick till. Som du säkert förstår så är det mest AnnaLena som pratar och kommenderar Magnus under inspelningen. Det var oftast så, AnnaLena tog hand om sin bror men såg även till att han gjorde saker som man kunde hamna i trubbel för. På sin lediga tid efter skolan höll hela familjen på med en fritidsaktivitet. Man kan se spår av denna hemma i föräldrahemmet på fotografier som sitter uppe på väggarna. Orientering. Trots flera års träning i detta kan Annalena inte navigera sig i nya städer (exempelvis i Venedig).

 

När hon var 14 år gammal så träffade hon sitt livs kärlek, AnnaLena hade spanat in honom redan tidigt då kärleken och Annalenas stora syster gick i samma klass på Härads skola. En kväll när Annalena (14år) var lite rund om fötterna för att uttrycka det milt, tog sig mod till att prata med Lars-Erik, gick det ungerfär till så här; Annalena vinglar fram till en nykter och blyg Lars-Erik och säger “Du är sååå jäääla snygg” och där någonstans så växte det fram en kärlek mellan dem. De gifte sig år 1988 i Härads kyrka och kort efter bröllopet fick de reda på att de skulle bli tre familjemedlemmar (AnnaLena var då bara 21 år gammal). En liten flicka kom vid namn Ida i december 1988 och lyckan var total.

 

De huserade en tid hos Lasses förädrar och när Ida var ungefär 3 år gammal så flyttade de in i Solbacken, i Härad. I samma veva så väntade de sitt andra planerade barn. En liten pojke vid namn Eric. Annalena har alltid haft en dröm om att även ha djur i huset så när barnen var små började det med fiskar, katter, kaniner, fåglar, och till sist hund. Det var med andra ord fullt hus på Solbacken.

 

Under tiden då alla dessa varelser levde under samma tag (fast i olika omgångar) så lyckas ändå Annalena och Lasse rodda hushållsarbete, barn samt att bygga sig sina karriärer. Annalena har jobbat som undersköterska, butiksförsäljare på CHIC, ägt och drivit en klädbutik (ALMIA), arbetat som kassör på SEB, personlig rådgivare på SEB samt personlig bankman på NORDEA och resan är inte slut än, as we speak så håller kvinnan på att utbilda sig till mäklare samtidigt som hon arbetar som mäklarassistent. Mycket av anledningen till att det har gått så bra är för att vi har så många nära och kära runt omkring oss som har stöttat och hjälpt till med allt från barnpassning till inhandling av matvaror när vi barn var yngre.

 

År 2011 påbörjades projektet nytt hem och bygget av Stenkumla som Annalena och Lasse nu bor i.

 

Vi är minst sagt stolta och helt klart fantastiskt glada över att få kalla dig mamma. Du är helt fantastiskt och det är tack vare dig och pappa som både jag och Eric vågar ta oss an nya utmaningar och att ingenting är omöjligt! Så slutligen vill jag bara säga Tack! Tack för att du är den bästa förebilden man kan önska sig och tack för att vi alltid vet att vi kan komma till dig oavsett när vi än behöver dig! Det finns ingen som skulle göra så mycket för sina barn som du, vår lejoninna till mamma!

Annalenska ordlistan:

Bambulans = ambulans och blåljus. (Ambulans som åker med blåljus på uppdrag)

Stabbant = bastant och stabbig (Pratar om surströmming)

Klidda = klibba och kladda. (Om man petar på något kladdigt och klibbigt kliddar man)

Smårt = smått och svårt (Om man kör in i en smal port. Kan det vara svårt. Smårt)

 

Buppe = borta och uppe. (En bit bort på ett övre plan) "Där buppe".

 

Slörd = störd och slut (Om man är lite störd och slut) "Fan vad slörd du är"

 

Snuta = snälla och sluta (Om man ber nån snällt att sluta)

 

Snale = snälla & lasse(lars) (Kombinera snälla och ett namn)

 

Skuluptur = skulptur

 

Sloppar = slår till & klappar till. "Sluta retas innan jag sloppar dig!"

 

Glora= orange och gult.

 

Fladderfärta = fjäril som susar förbi fort! "Åh! En fladderfärta!"

 

Buggebagge = bug + skalbagge

 

Blatta = svart och blöt "Ta den här blatta skärbrädan"

 

 

 

 

 

Very mucho bjuto = väldigt mycket (på spanska?) "Väldigt stor drink" "Ja, very mucho bjuto"

 

Krybb = kropp o rygg "Gu vilken snygg krybb jag har"

 

Saharbara = sahara och såhär bara "Mitt i saharbara" (Pekar på ett hus i Spanien brevid motorvägen som står mitt på en torr äng).

 

Endivid sallad = endive sallad

 

Hästmell = helst hem "Vad fort han kör, är han stressad?" "Nää, han vill nog bara hästmell."

 

Vriddreve = drivved (Sånt där virke som flyter iland..).

 

Tigg mapa = tigg maya och tigg apa (Maya tigger) "Hörru din tiggmapa!"

 

Klardig = klar & färdig "Maten är klardig!"

 

Ruttar luktet = luktar ruttet "Vad är det som luktar ruttet?" "Vet inte, kanske är du som ruttar luktet!"

Annalenska ordlistan:

Bulen = bilden & ful "Titta bulen" (bilden blev ful)

 

Tåterna = fötter och tår "kallt, fryser om tåterna!"

 

Rumlat = ramlat och rullat "Bollen har rumlat" (en stor boll i en rondell)

 

Såning = honung och sås "Det ska va såning på det här!"

 

Fråglor = fåglar och kråkor. Det kom stora kråkor o fåglar "Oj vilka stora fråglor!"

 

 

Bröna = brud och böna "Oj vilken snygg bröna"

 

 

Pippiratbåt= (ute på indiska oceanen på en "pirat" båt.

 

 

Fillipin = fisk och delfin "Oj vad mycket fisk det va där, eller är det en fillipin?"

 

 

Paddla kanak = kanot/ kajak "Vi måste åka till kanak uthyrningen!"

 

Annalenska ordistan: